Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Tidningsveckan gör comeback

Publicerad: 7 september 2018, 04:00

Henrik Nyberg, ansvarig för TU:s Mediekompass.

Just nu pågår Tidningsveckan på skolor och lokalredaktioner runt om i landet. Henrik Nyberg, ansvarig för Mediekompass, berättar om hur återlanseringen ser ut.


I februari i år återupptogs TU:s skolprojekt Mediekompass. Och efter en periods uppehåll återupptas nu även det årliga och – av såväl tidningsredaktioner som lärare – uppskattade inslaget ”Tidningsveckan”.

Höstens omgång har pågått för fullt sedan i måndags på flera håll i landet.

– Under Tidningsveckan försöker vi etablera kontakt mellan tidningsredaktioner och lärare samt engagera dem i hur man kan använda nyheter och journalistik i undervisningen, berättar Henrik Nyberg, ansvarig för Mediekompass och fortsätter:

– I år är det lite speciellt eftersom det är valår vilket också är temat för veckan.

Årets tema märks bland annat genom att de ämnesövergripande lektionsövningar som lärarna får tillgång till bygger på nyhetsbevakningen sista veckan före valet. För att ta del av rapporteringen får skolorna tillgång till sin lokaltidning i tryckt eller digitalt format.

– En övning kan exempelvis vara att med hjälp av tidningen ta reda på vad partierna står för, hur ett riksdagsval i Sverige går till eller liknande. En annan övning kan handla om att granska artiklar för att till exempel ta reda på om det är opinionsjournalistik eller nyhetsjournalistik och försöka besvara frågan vad som skiljer dem åt.

Det finns lokala variationer i hur man väljer att lägga upp aktiviteterna under Tidningsveckan. Men de pågår framför allt i skolorna. Enligt statistiken på Mediekompass.se har materialet laddats ned närmare 2 000 gånger.

– Jag har inga möjligheter att säkert säga i vilken utsträckning det faktiskt används av lärarna i undervisningen, men enligt mina uppskattningar har 1 500–2 000 laddat ned materialet. Det glädjer mig.

Även engagemanget hos tidningarna kring att samarbeta med skolorna är stort, berättar Henrik Nyberg.

– På Mediekompass hemsida finns en funktion där man kan söka efter sin lokaltidning för erbjudanden om gratis klassuppsättningar. Nästan samtliga tidningar som inte funnits där sedan tidigare har hört av sig och bett att få lägga till sina kontaktuppgifter.

Tidningsveckan är en nygammal företeelse och därför är det ganska vedertaget för lärarna hur de ska arbeta, berättar Henrik Nyberg. Han är glad att den nu återuppstått eftersom han ser den som viktig av flera anledningar.

– Den är viktig för att den under en koncentrerad period tar ett samlat grepp om medier och dess betydelse. Sedan är det ett effektivt och roligt sätt att arbeta och på köpet får eleverna en täckande omvärldsbevakning och ökade kunskaper om källkritik.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.