Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag22.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Tidningsledare och politiker uppdaterade EU om presstödet

Publicerad: 7 November 2008, 12:50

Presstöd och EU-rätt stod på dagordningen för det informationsmöte som i veckan på svenskt initiativ och med svenska tidningsledare och parlamentariker närvarande ägde rum hos EU i Bryssel.


Ämnen i artikeln:

PresstödEU

Initiativtagare till mötet, där representanter för generaldirektoratet för konkurrensfrågor var med,  var folkpartiparlamentarikern Olle Smith. Övrig deltagare var bland annat Dagens Nyheters direktör Lena Herrmann, Margaretha Engström, chefredaktör och ansvarig utgivare för Ystads Allehanda, den moderata EU-parlamentarikern Charlotte Cederschiöld och hennes partikollegor,  riksdagsledamöterna Mats Johansson och Hans Wallmark.

Efter en inledning om konkurrens och de juridiska principerna  gick man från det generella till det principiella, alltså till presstöd och EU-rätt, berättar Mats Johansson.

Margaretha Engström vittnade om konkurrensförhållandena i Skåne till presstödda Skånska Dagbladet, Lena Herrmann gjorde motsvarande redovisning för DN:s  förhållande till Svenska Dagbladet och Hans Wallmark tala om Barometern och Östra Småland.

En tryckeridirektör från Danmark  fanns också plats för att redogöra för hur man från dansk sida ser på konkurrensen med presstödda tryckerier i Sverige.

Var det inte väl sent i processen att försöka påverka direktoratet?
– Om det är sent eller inte beror på processen, säger Mats Johansson.

Tror du att er information hade inverkan?
– Det var inga nyheter vi kom  med, det är ju exempelvis väl känt att exempelvis Bonnier har ett ärende i det här.  Vår information var mera ett sätt att fräscha upp deras kunskaper med nuläget.

– Vi påpekade naturligtvis också det självklara, att driftstödet på grund av sin snedvridande konstruktion är oförenligt med EU:s konkurrensregler. Vilket jag hoppas att även kommissionen kommer fram till.

Fick ni några fingervisningar om hur beslutet i direktoratet kommer att bli?
– Nej, men vi fick ett perspektiv. Att det svenska presstödet är en liten fråga inom EU. I dag är det allt överskuggande finanskrisen.

– Men  presstödet är ett formellt ärende och det är viktigt nog att vi får en öppen handläggning, säger Mats Johansson.

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

PresstödEU

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.