Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Tidningskrig i Västervik och Vimmerby

Publicerad: 7 september 2010, 10:45

Nu har det blivit fight om gratistidningsläsare och annonsörer i Västervik och Vimmerby. I ena ringhörnan Vimmerby Tidning. I andra NTM-koncernen.


Den 29 september kommer första numret av de bägge gratistidningarna. NTM-koncernen delar då ut 36 000 ex av Lokaltidningen Nordöstra Småland till alla hushåll och företag i Vimmerby, Hultsfred och Västervik.

Det finns en marknad där både när det gäller det redaktionella och det kommersiella menar NTM-koncernens vd Lennart Foss.

Det har inget att göra med att Vimmerby Tidning startar en gratistidning i Västervik?

   Vi tar våra egna beslut utifrån våra förutsättningar.

NTM-koncernen satsar rejält på att etablera sig i Vimmerby. Enligt uppgifter till Medievärlden ska ett team med säljare från såväl Norrköpings Tidningar som Corren hjälpa till i inledningsskedet. Allt för att inom någon vecka träffa alla företagare i trakten och presentera den nya tidningen och vad den kan erbjuda.

Lennart Foss vill inte kommentera storleken på satsningen men menar ändå att gör man något ska det vara helhjärtat.

Från början kommer Lokaltidningen Nordöstra Småland ut en gång i månaden. Men Lennart Foss håller det inte för otroligt att det kan bli en tätare utgivning i framtiden.

Vimmerby Tidnings vd och ansvarige utgivare Bengt Ingemarsson hade helst velat slippa göra någon gratistidning i Västervik. Enligt honom beror det på att NTM-distribution nekat honom att totaldistribuera en gång i månaden för att på så sätt stoppa en annan aktör att etablera en gratistidning i regionen.

Hade bara Vimmeby Tidning totaldistribuerats i Västervik och Västerviks Tidning täckt hela Vimmerby en gång i månaden hade den här situationen inte uppkommit menar han.

   Nu vräker vi i stället bara ut en massa papper och saboterar i viss mån affärerna för huvudtidningen, säger Bengt Ingemarsson.

   Förr eller senare hade det säkert dykt upp någon här ändå. Men det kunde gärna ha fått dröjt några år.

Han menar att Vimmerby Tidning har många fördelar i kampen mot NTM-koncernen:

   Vi kan gratistidningar. Bland annat har vi en otroligt framgångsrik sådan i Linköping, senaste numret låg på 110 sidor. Vi har också en i Växjö som går bra.

Redaktör och ansvarig utgivare för NTM-koncernens tidning blir Ulrik Alvarsson, tjänstledig från jobbet som nyhetschef på Västerviks-Tidningen. Säljare blir Helena Söderström.

I dag har Vimmerby Tidning en hushållstäckning på 74 procent i  Vimmerby/Hultsfred. Västerviks-Tidningen når 1 procent av hushållen där.

På sin hemmaplan har Västerviks-Tidningen en hushållstäckning på 72  procent. Vimmerby Tidning när där fem procent av hushållen.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev