Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag13.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Tidnings-vd i femte generationen

Publicerad: 30 November 2012, 08:10

Det var egentligen inte meningen men nu sitter femte generationen Larsson på Kristianstadsbladets vd-stol.


Ämnen i artikeln:

Kristianstadsbladet

När Johan Larsson i slutet av 2011 blev vd för Skånemedia återupptogs den Larssonska dynastin i 125 år hade det då suttit en Larsson som vd för Kristianstadsbladet.

Det var väl inte precis meningen att jag skulle in på tidningsbanan även om jag sprang på tidningen mycket i tonåren och bland annat jobbade som vaktmästare. Jag skulle bli revisor inte tidningsdirektör, säger Johan Larsson

Men med en pappa som delägde Kristianstadsbladet och en mamma som var ägare i Hallandsposten blev det tämligen oundvikligt att gå in i branschen.

När familjen sålde sin andel till Sydsvenskan 1999 Johans far Nils Erik vd och Johan ekonomichef. Strax efter det buntade Bonniers ihop Kristianstadsbladet, Ystads Allehanda och Trelleborgs Allehanda till Skånemedia Tolv år senare blev Johan Larsson vd för koncernen när Gota tog över. Och den förste Larsson som basar utan att ha någon ägarmakt.

Fast jag kan ju alltid skoja med farsan och säga att jag är den ende Larsson som blivit vd på egna meriter

Det är klart att det var lite som att återvända till fadershuset. Lite konstigt var det ju eftersom jag suttit och förhandlat med köparen, som sedan erbjöd mej vd-jobbet.

Du har genomfört ett sparbeting på 30 miljoner kronor under året. Hur ser det ut för Skånemedia i dag?

Tyvärr når vi inte nollresultat, som vi siktat på, utan det blir en förlust på nio miljoner kronor. Vi har tappat tio miljoner på intäktssidan. Nästa år budgeterar vi dock för en smärre vinst, tros konjunkturerna.

Vad vet du om din namne, din farfars farfar*?

Väldigt lite. Det är klart att det är många generationer bakåt, men det är ingenting jag tänker på dagligen precis. Men visst det var mycket tidningssnack hemma, det har alltid diskuterats tidningsekonomi vid matbordet, så lite har man det väl i blodet. Fast det var nog trevligare att prata tidningsekonomi då än nu, när det mest är bekymmer, säger Johan Larsson.

* Se faktarutan.

Inga uppsägningar i Skånemedia

Han blir vd på Skånemedia
Lars Ohlander

mvredaktion

Kristianstadsbladet

…grundades 1856 av Christoffer Angelsdorff, men redan 1874 togs tidningen över av boktryckare Johan Larsson och Anton Ljunggren med femtio procent vardera. Denne Johan L (d ä), som satt som tidningsdirektör i flera decennier, var Johan Larssons farfars farfar.

1918 köpte tidningens redaktionssekreterare Sven Olofson Ljunggrens hälft av tidningen. Familjen Olofson kvarstod som hälftenägare till1976 då man överlät andelen till Stiftelsen Kristianstadspress.

Johan d ä hade två söner, Gottfrid och Anton, som ärvde halva Bladet 1919. Anton var kvar som vd till 1953 då han efterträddes av brorsonen Nils JG Larsson, som i sin tur lämnade över vd-skapet till sonen Nils Erik 1976.

Ämnen i artikeln:

Kristianstadsbladet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.