Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Tidningens hets mot homosexuella utreds

Publicerad: 3 November 2010, 07:50

Den ugandiska tabloiden Rolling Stone har vid ett flertal tillfällen hängt ut påstått homosexuella personer och uppmanat sina läsare att anmäla dem till polisen. Nu har tidningen fått ett tillfälligt förbud mot liknande publiceringar.


I det senaste numret publicerades en lista med namn, adress och bild på hundra påstått homosexuella personer. Läsarna uppmanades att rapportera misstänkt homosexuella personer till polisen och vid sidan av artikeln fanns en gul banner med orden Häng dem, rapporterar CNN.

Det var efter att Frank Mugisha, ordförande i Föreningen för sexuella minoriteter i Uganda, skickat in en stämningsansökan mot tidningen som domaren Musoke Kibuuka utfärdade ett tillfälligt förbud mot liknande publiceringar.

Lagen har åtminstone visat lite intelligens. Det här visar att media inte kan  kränka andra personers rättigheter och privatliv hur som helst, säger Frank Mugisha i en kommentar till beslutet.

Den 23 november kommer Rolling Stones redaktör Giles Muhame att höras av rätten. Han säger till CNN att tidningen kommer att följa domstolens beslut och inte publicera något material som kan leda till att homosexuella identifieras.

Men vi kommer att fortsätta fördöma homosexualitet, dock utan att publicera bilder, säger Muhame.

Enligt gayaktivister i Uganda har åtminstone fyra personer attackerats som en följd av de publicerade listorna i Rolling Stone. Uppgifter som förnekas av Muhame.

Tidning hetsar mot homosexuella

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.