Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag23.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Tidningen ryckte in för flyktingarna när vintern kom

Publicerad: 11 November 2014, 13:47

"Det är ju kallt här på vintern. Klart de ska ha kläder." Så svarade många av Hälsingetidningarnas läsare på uppmaningen att hjälpa flyktingarna.


Hälsingetidningarna ville hitta en ingång till att skildra det osynliga ideella arbetet som ständigt pågår på många mindre orter.

Då kom vintern och det blev kallt snabbt. Vi tänkte: ”Vad kan vi göra. Vi når ju väldigt många människor”, säger Hälsingetidningarnas chefredaktör Gunilla Kindstrand.

Hon och en reporter ringde runt till asylboenden och ideella verksamheter, och fick ihop tolv platser som kunde ta emot saker.

Sedan körde vi en kampanj där vi beskriv var det gick att lämna in saker och vad som behövdes på olika platser.

Kampanjen kompletterades med artiklar och reportage om de verksamheter som hjälper flyktingar och även flyktingarnas egna berättelser. Många har kommit direkt från exempelvis Syrien utan varma kläder och vinterskor.

Hur blev gensvaret?

Det var helt fantastiskt att de hur stort genomslag det fick. Det kom in flera ton kläder och skor. Men det uppstod också många fantastiska möten människa till människa.

En händelse som beskrevs i tidningen var en ögonläkare i Söderhamn som flytt krigets Syrien, som fick kontakt med kollegor i Hudiksvall som ville ge honom en praktikplats.

Det är intressant i hela diskussionen om lokaltidningarnas betydelse för den visar vilken genomslagskraft en lokaltidning har när den bestämmer sig för att göra något.

Insamlingsplatserna blev en slags mötesplatser för människor som annars inte har någon anledning att åka till ett asylboende.

Vi befriade folk från hela den överbyggnaden av politiska diskussioner så att det hela landade i ”Det är ju kallt här på vintern. Klart de ska ha kläder. Jag tar de här kläderna jag har och åker dit.”

Det betydde mycket för alla oss som skrev om det och för alla som hjälpte till. Vi har fått många väldigt fina brev från enskilda människor som engagerat sig i detta.

Har ni fått några negativa reaktioner?

Nej, faktiskt inte alls i det här fallet. Inte som har kommit till oss, men det kan säkert finnas på de sajter som skriver på det sättet.

I faktarutorna har vi haft många hårda fakta eftersom det sprids så mycket myter om att flyktingarna får så mycket pengar. Vi beskrev vad som händer när man kommer till Sverige, hur mycket pengar och kläder och annat man får. Vi matade på med fakta hela veckan.

Kolumnen som startade kampanjen: ”Den iskalla sanningen bakom vår nya artikelserie”

En summerande kolumn: ”Svart på vitt om ett annat Hälsingland

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.