Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag17.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Tidningarnas protestbrev till Cameron

Publicerad: 26 Augusti 2013, 05:07

Svenska DN, danska Politiken, norska Aftenposten och finska Helsingin Sanomat skrev ett gemensamt protestbrev som publicerades i helgen.


Ämnen i artikeln:

Storbritannien

I brevet till den brittiske premiärministern David Camerin protesterar chefredaktörerna mot myndigheternas agerande mot tidningen Guardian.

”Den fria pressen spelar en avgörande roll i detta avseende, även i lägen där information som avslöjats i pressen är obekväm för regeringar och säkerhetstjänster. Vi är högst förvånade över de åtgärder som brittiska statstjänstemän har vidtagit mot våra kolleger på The Guardian och chockerade över att en ståndaktig försvarare av demokrati och fri debatt som Storbritannien utnyttjar antiterrorlagstiftning för att legalisera trakasserier både mot tidningen och mot enskilda personer som är knutna till den. Det är djupt stötande att polisen nu avser att inleda en brottsutredning. Vi hoppas att den inte kommer att uppfattas som en åtgärd mot journalister som utövar sitt yrke. Dessa ingripanden kan få följder långt utanför Storbritanniens gränser och undergräva den fria pressen i hela världen”, skriver de bland annat.

Protestbrevet publicerades i the Guardian och i de egna tidningarna. Guardians chefredaktör Alan Rusbridger säger till Dagens Nyheter att han är mycket tacksam för stödet.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

Storbritannien

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.