Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Tidningarna vill ge bredare bild av flyktingkrisen

Publicerad: 21 oktober 2015, 07:02

Ett 20-tal journalister på HD-Sydsvenskan ska under ett dygn följa hur flyktingmottagningen fungerar i Skåne.


Ämnen i artikeln:

HD-Sydsvenskan

Situationen i Skåne är på många sätt pressad till bristningsgränsen på grund av den stora mängd flyktingar som nu kommer till framförallt Malmö och Trelleborg. Samtidigt får den situationen inte någon större uppmärksamhet nationellt menar Pia Rehnquist, chefredaktör på Sydsvenskan och hennes kollega på HD, Lars Johansson.

Snart börjar det första lägret i Sverige byggas på Revingefältet i Lunds kommun. Samtidigt sover ensamkommande barn sida vid sida på madrasser i Malmös idrottshallar. Och i Trelleborg slår förvaltningschefen larm om en helt ohållbar situation med hundra barn som kommer av färjan varje dygn. För att ta några exempel.

Vi vet att välfärdssystemet faktiskt är pressat till bristningsgränsen då vi har våra tentakler ute i samhället. På socialtjänsten, skolor och inom vården går personalen på knäna. Samtidigt är massor av volontärer engagerade, säger Lars Johansson.

På torsdag morgon startar därför en dygnslång bevakning på att beskriva hur situationen ser ut i Skåne just nu. Det blir nedslag över hela spridningsområdet och hos Migrationsverket som kommer att synas främst på tidningarnas sajter. Sedan kommer delar av materialet även att publiceras i papperstidningarna till helgen.

Under några veckor har HD och Sydsvenskan i ett antal miniporträtt gett ett antal människor som precis tagit sig till Sverige möjlighet att berätta sin historia under vinjetten #föreflykten. Den nya satsningen kallas #efterflykten.

Tror ni den kan gynna de mer främlingsfientliga krafterna i samhället?

Vi gör inte det här för att gynna någon utan för att beskriva läget, säger Lars Johansson.

Han är även lite irriterad på att den nya situationen i Skåne inte fått någon större spridning i resten av landet.

Ska ni försöka få in det här materialet i DN?

Det är inget vi planerat men vi ska tänka på det.

Ämnen i artikeln:

HD-Sydsvenskan

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev