söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Tidigare prefekt får böta för källefterforskning

Publicerad: 26 januari 2017, 12:00

Bild på lagbok. Fotograf: Patrik Svedberg.

En universitetstjänsteman vid Humanistiska fakulteten på Göteborgs universitet bröt mot grundlagen när hon försökte efterforska GP:s källor, konstaterar Göteborgs tingsrätt.

Ämnen i artikeln:

POGöteborgs-PostenPON

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


För drygt ett år sedan publicerade GP en mejlväxling mellan den tidigare prefekten och en kollega i vilken kollegan uppmanades att ta bort kritiska Facebookinlägg. Inför publiceringen hade tidningen kontaktat den tidigare prefekten för att ge henne en möjlighet att kommentera mejlkonversationen. Hon valde då att skicka ytterligare ett mejl kollegan för att bland annat fråga hur det tidigare mejlet kunnat nå GP:

”Hur i all världen har ett internt mail av nedanstående art kunnat nå G-P? … Hur har den konversationen kunnat nå någon annan än dig? Du var enda mottagare av nedanstående mail”

Efter mejlväxlingen och publiceringen anklagades den tidigare prefekten för att försöka tysta kritiska röster samt för att ha efterforskat medarbetarnas mediekontakter. Stiftelsen Academic Rights Watch, som bevakar akademikers rättigheter, anmälde mejlet.

I juni beslutade justitiekanslern att åtala den tidigare prefekten för brott mot yttrandefrihetsgrundlagens efterforskningsförbud.

Prefekten hävdar att hon saknade uppsåt att begå grundlagsbrott när hon skickade mejlet. Men nu fälls hon alltså av en enig rätt och får betala 30 dagsböter samt 35 000 i rättegångskostnader.

Tingsrätten skriver i ett pressmeddelande att den ”anser att mejlet utgjort ett otillåtet efterforskande och att den tidigare prefekten måste ha insett att det kunde uppfattas så.”

I december klandrades SULF:s medlemstidning Universitetsläraren, som skrivit om den infekterade konflikten på Göteborgs universitet, av PON för att tidningen i en artikel inte låtit den anklagade tidigare prefekten komma till tals före publiceringen.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev