Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag29.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Tickande räkneverk för Gui Minhai på Expressen Kultur

Publicerad: 19 December 2016, 08:17

Expressen Kulturs räkneverk för den svenske förläggaren Gui Minhai.

Expressen Kultur startar ett räkneverk för att uppmärksamma den fängslade svenske förläggaren Gui Minhais situation.


Expressen Kultur har redan ett räkneverk för den sedan 15 år fängslade svenska journalisten Dawit Isaak. Nu tänder tidningen ett räkneverk för den andre svenske medborgaren som sitter fängslad utomlands för att skrivit eller publicerat regimkritiska texter, Gui Minhai.

Karin Olsson, kulturchef och stf ansvarig utgivare på Expressen, skriver:

”Räkneverken är en ytterst liten sak, men jag önskar att de åtminstone ska påminna oss om både de två specifika personernas fasansfulla belägenhet och om Sveriges i dag oupplösliga band med resten av världen. Deras öden är, trots att länder som Kina och Eritrea fnyser åt vårt 250-åriga arv med starka tryck- och yttrandefrihetslagar, ett svenskt problem.”

Medievärlden har återkommande rapporterat om den svenske förläggaren Gui Minhai som försvann från sitt semesterboende i Thailand i oktober förra året. Minhai äger det Hongkong-baserade bokförlaget Mighty Current som givit ut kritisk litteratur om Kinas högsta ledning. Minhai och fyra kollegor på förlaget fördes förra hösten till Kina där de fängslades. I dag är alla utom Gui Minhai fria.

Formellt anklagas Gui Minhai för ett gammalt trafikbrott. Ett brott han erkänt i statlig kinesisk tv, men som av bland annat press- och yttrandefrihetsorganisationen Reportrar utan gränser avvisas som påtvingat. Trots att Gui Minhai nu varit frihetsberövad i över ett år har han fortfarande inte fått någon rättegång eller advokat.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.