Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

”Thomas Petterssons Palme-gräv förtjänar sin Guldspade”

Bo G Anderssons har fel i sin kritik mot att Thomas Pettersson fick guldspaden, skriver Guldspadejuryn genom Bertholof Brännström.

Publicerad: 10 april 2019, 11:07

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Bertholof Brännström, sammankallande Guldspadejuryn. Foto: Privat.


Ämnen i artikeln:

Guldspaden

Att bland många utmärkta granskningar försöka klura ut vilket som är årets bästa är ett roligt och ansvarsfullt uppdrag. Dock inte enkelt.

Diskussionerna blir ofta intensiva och livliga innan vi benat ut de olika bidragens förtjänster och eventuella brister. Den samlade kunskapen och erfarenheter i den nio personer starka Guldspadejuryn är stor och även om vi givetvis inte alltid tycker likadant, respekterar varje ledamot majoritetens beslut.

Vad som är årets bästa gräv är dock inte vetenskap, utan ett beslut som ofta bygger på många samspelande parametrar. Parametrar som inte sällan blir tydliga först efter de långa och ingående diskussionerna.

Varje år diskuteras och ifrågasätts också Guldspadejuryns beslut – precis som det ska vara. Det vittnar om spadens betydelse för Sveriges grävande journalister, vilket vi i juryn förstås är glada över.

Det mesta av denna kritik handlar dock om åsikter typ ”fel låt vann”, varför vi ytterst sällan brukar bemöta den. Bo G Anderssons ifrågasättanden kräver dock ett bemötande:

1. Bo G Anderssons invändning att publiceringen strider mot Guldspadekriteriet om ”originalarbete, självständigt genomfört” är svår att förstå. Detta gräv har utförts av Thomas Pettersson, inte av polisen eller någon annan. Att man använder sig av källor med detaljkunskap och insikter i det man granskar är helt normalt journalistiskt arbete. Att man inväntar rätt tillfälle för publicering är inte heller unikt.

2. Bo G Andersson hävdar också att Thomas Pettersson inte ”avslöjat eller skildrat väsentliga förhållanden som allmänheten förut inte kände till”. Vi har en annan uppfattning. Den som läser Filter-reportaget får en gedigen genomgång av ett spår som visserligen andra också berört, men som här utreds betydligt fylligare och mer övertygande än tidigare.

Det som belönas är den större bilden, det djupare grävet, de tidigare för en större publik okända förhållandena och faktauppgifterna.

Guldspadejuryn anser självklart inte att Thomas Petterssons gräv löser Palmemordet. Att Filter vässade rubriken kan inte Thomas Pettersson lastas för. Och det är hans arbete – det granskande reportaget – vi belönat med en Guldspade.

Guldspadejuryns beslut var enigt.

Guldspadejuryn genom Bertholof Brännström, sammankallande

mvredaktion

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Guldspaden

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.