Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag04.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Thomas Mattsson om YFK:s modeller för ny grundlag

Publicerad: 28 Maj 2010, 10:39

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson kommenterar tre modeller för ny grundlag som Yttrandefrihetskommittén utreder.


Yttrandefrihetskommittén, som leds av Göran Lambertz, Nils Funcke och Daniel Gustavsson, utreder om Tryckfrihetsförordningen och Yttrandefrihetsgrundlagen ska ersättas av en ny och eventuellt teknikoberoende grundlag.

– Jag vill beskriva hur tryckfrihetsförordningen kan komma att ändras, vilken modell som används är ju exempelvis helt avgörande för dagstidningarnas verksamhet och organisation, säger Thomas Mattsson.

De modeller det verkar handla om är:

Ansvarsmodellen: Här anmäls en ansvarig utgivare eller så anges ansvarsuppgifter, som namn och hemvist, i mediet.

Ändamålsmodellen: Här utgår man ifrån syftet med yttrandet om det är opinionsbildning gäller grundlagsskyddet. Med opinionsbildning menas exempelvis litterära, konstnärliga eller journalistiska verk.

Verksamhetsmodellen: Här värderar man vem som yttrar sig. Om det är någon som yrkesmässigt yttrar sig till allmänheten, som exempelvis författare eller journalister,  gäller grundlagens skydd. Annars inte.

Själv förespråkar Thomas Mattsson Ansvarsmodellen

– Den betyder i praktiken att vi har kvar systemet med ansvariga utgivare och att meddelarfriheten torde överleva som nu. Jag hoppas att det blir så.

Läs mer på blogg.expressen.se/thomasmattsson

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.