Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Thomas Mattsson om uthängningen under nazistmarschen

Publicerad: 2 oktober 2017, 07:08

Under lördagens nazistmarsch i Göteborg förekom plakat där journalister och politiker hängdes ut med namn och bild tillsammans med texten ”förbrytare”. Expressens chefredaktör, som förekom på ett av plakaten, kallar nazisternas agerande osmakligt. Men han kommer inte att polisanmäla.


Ämnen i artikeln:

ExpressenThomas Mattsson

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson var en av dem som fick se sig själv på plakaten som nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) bar under lördagens marsch. I ett mejl beskriver han hur han reagerade när han fick se plakatet:

”Det var ju inte alldeles oväntat: jag har på nazisternas sajter och i deras retorik fått veta att jag är ‘jude’, ‘landsförrädare’ och ett och annat till som inte stämmer. De vräker ur sig saker om familjen Bonnier, mig och många andra och så länge som det fortsätter att ske är det förstås osmakligt, men ändå ett bevis på en politisk omognad som antyder att NMR och deras likasinnade ännu inte kan utöva något reellt inflytande. Det riktigt oroväckande vore ju om NMR avstod såna här dumheter och började agera mer seriöst.

Vad tror du att syftet är med de här plakaten?
”All denna agitation är ju egentligen inte riktad mot mig eller ens vanligt folk, utan den syftar förstås bara till att mobilisera den främlingsfientliga rörelsen mot exempelvis Expressen på grund av vår humanistiska liberala värdegrund och vår undersökande journalistik. Detsamma gäller ju alla tillmälen mot polischefer, politiker och andra publicister – NMR störs av att samhällsbärande grupper står upp mot nazismen, och vill få sina anhängare att reagera. Men någon inverkan på aktörer i demokratins tjänst har ju plakaten knappast.”

Ekot rapporterade i morse att flera av dem som förekommit på plakaten valt att göra en polisanmälan om förtal. Bland dem medieexperten och den före detta ordföranden för Svenska kommittén mot antisemitism Willy Silberstein. Men Thomas Mattsson kommer inte att polisanmäla, säger han:
”Nej. Min tolkning är att det knappast är brottsligt att agitera så här, det var förvisso en icke tillåten demonstration men det råder mötesfrihet i Sverige och yttrandefriheten är – tack och lov – vidsträckt för den som proklamera sina åsikter. Som publicist är jag också restriktiv med att belasta rättsväsende, och i förevarande fall Allmänhetens pressombudsman, med anmälningar mot människor som kanske formulerat sig knäppt men som ändå bara uttryckt sin åsikt. Jag har aldrig gjort några sådana anmälningar, jag har inte ens ‘blockat’ någon på Twitter trots alla vidrigheter som sprids där.”

Vad är din bild; har det blivit vanligare att journalister hängs ut i sådana här sammanhang?
”Tyvärr är svaret ja. Tidigare riktades så kallad ‘mediekritik’ mot ansvariga utgivare, vilket väl är en rimlig ordning om den är saklig. Numera utsätts enskilda medarbetare för falskheter och integritetskränkande publiceringar på hatsajter och i sociala medier. De som äger och driver dessa plattformar borde rensa bort hot och hat och polisen borde mer aktivt spana och brottsutreda det som sker på nätet. Det här handlar heller inte bara om journalister, utan om företroendevalda och tjänstemän i offentlig förvaltning.”

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

ExpressenThomas Mattsson

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev