Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag01.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Thomas Mattsson om Ulf Nilsons krönika

Publicerad: 16 December 2010, 12:58

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson kommenterar nu för första gången Ulf Nilsons hårt kritiserade krönika i Expressen.


Ämnen i artikeln:

Thomas Mattsson

Är Ulf Nilsons krönika förenlig med det engagemang mot främlingsfientlighet som är fastslaget i Expressens publicistiska idé?

Det bör nog varje läsare själv avgöra. Men min generella uppfattning är att också åsikter som inte överensstämmer med Expressens egen hållning bör tillåtas på exempelvis debattsidan, på Insändare, på Kulturavdelningen och i fristående krönikörers kolumner. Även i nyhetstexter citeras ju ofta åsikter som överhuvudtaget inte är i linje med vår egen opinionsbildning på Expressens ledarsida.

Kan den påverka läsarnas förtroende för Expressen när det gäller främlingsfientlighet?

Det finns naturligtvis alltid debattörer som vill ifrågasätta en tidning som Expressen. Men vi har cirka 1,6 miljoner läsare per dag och jag tror att många är väl förtrogna med vårt långa engagemang mot främlingsfientlighet, från starten 1944 med kampen mot nazismen till valstugan 2010 när vi inte lät Sverigedemokraterna argumentera från Expressens scen.

Påverkar den Expressens förtroende för Ulf Nilson?

Expressen är mycket tillåtande också mot opinionsyttringar som inte tidningen eller den ansvarige utgivaren, i det här fallet Per-Anders Broberg, håller med om. Det sista jag gjorde före hemresan till Sverige var från semesterhotellet blogga om ytttrandefrihet, och vikten av att låta också obekväma och kontroversiella åsikter föras fram i debatten. Därefter kom den här krönikan och debatten på Twitter

Vilket ansvar har ni för de stämningar som eventuellt piskas upp efter en sådan här artikel?

Först tror jag att man ska påminna sig om att vi talar om en fristående krönikör på en halvsida på sidan 32, men självklart är det så att en tidning har ett ansvar för det som publiceras. Det är dock viktigt med proportioner. När jag ser jämförelser med ”Kör ut dem”-kampanjen för nästan 20 år sedan eller påståendet från ETC om att Expressen ”slutligen omfamnat rasbiologin”, då efterfrågar jag möjligen nyanser i debatten om en tidning som bara för några månader sedan på självaste valdagen gjorde hela förstasidan med budskapet ”NEJ! I dag röstar vi för Sverige mot främlingsfientligheten”.

Skulle man kunna skriva så här om någon annan folkgrupp eller minoritet?

Jag avböjer nog att spekulera om det, eller att uttala mig annat än generellt om Ulf Nilson-krönikan eftersom jag vill läsa in mig mer på den här debatten innan jag blir mer konkret. Jag försöker göra det mellan möten nu.

Uppdatering: Per-Anders Broberg har i ett mail förklarat att han hade läst och diskuterat krönikan: Vill bara tydliggöra att jag läste Ulf Nilsons krönika före publicering. Jag läste den, diskuterade den med redaktören och godkände publiceringen i den form den publicerades, skriver han.

Så var det då hur är det nu?

Daniel Poohl: Tvärtemot Expressens profil som antirasistisk tidning

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

Thomas Mattsson

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.