Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Thomas Mattsson om KvP:s kritiserade löp

Publicerad: 26 februari 2018, 09:32

"En olycklig formulering som kunde missförstås". Så beskriver Kvällspostens ansvarige utgivare Thomas Mattsson löpsedeln om att Peter Madsens liv slagits i spillror.


Ämnen i artikeln:

KvällspostenThomas Mattsson

I fredags publicerade Expressens sydsvenska edition Kvällsposten en artikel om Peter Madsens isolerade liv i häktet, som enligt tidningen kantats av flera bakslag. Publiceringen lyftes upp på löpet, där med formuleringen ”Mordmisstänkte Madsens liv i spillror”.

Flera läsare reagerade på löpsedelns utformande. Tidningens ansvarige utgivare Thomas Mattsson är i dag självkritisk:

– Det var en olycklig formulering som kunde missförstås, och det var förstås inte bra. Jag beklagar rubriken, och ansvaret är som alltid mitt då jag är utgivare för Kvällsposten.

Men att formuleringen skulle vara ett försök att frammana medlidande för Peter Madsen, som det tolkats av vissa, tillbakavisar han bestämt:

– Jag tror inte att någon tror att Kvällsposten tycker synd om Peter Madsen, han är ju misstänkt för ett allvarligt brott och ska snart stå inför rätta. Inget i Kvällsposten tyder heller på någon missriktad omsorg om en man som tros ha mördat en mycket ambitiös journalist.

– Kvällsposten har haft en omfattande men strikt bevakning av detta fall. Här har vi ett uppenbart exempel på hur olika pressetiken fungerar i exempelvis Danmark och Sverige, också Aftonbladet har ju tillämpat den så kallade försiktighetsprincipen.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev