Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag29.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Thomas Mattsson om Expressens sparkrav

Publicerad: 2 September 2014, 09:31

Kostnaderna måste ner med 80 miljoner jämfört med i år. Nu ska förhandlingarna inledas om hur det ska gå till.


Ämnen i artikeln:

Thomas MattssonExpressen

Expressens nya sparpaket ska leda till sänkta kostnader med cirka 80 miljoner kronor nästa år jämfört med i år. Organisationen ska minskas med cirka 70 tjänster, varav cirka 50 på redaktionen.

Men av respekt för facken och processen kan jag inte specificera mig mer än så, säger Expressens chefredaktör Thomas Mattsson i ett mejl.

Handlar det om att verksamheter ska läggas ner eller läggas på andra bolag?

Vi kommer att se över alla kostnader, precis som vi gjort sen 2001-2002 när vi genomförde ett stort sparprogram och skapade förutsättningar för lönsamhet sedan dess. Vi är mitt i den omställningen som hela branschen är i, och den kommer påverka inte bara vad vi gör utan hur vi gör det – och den kommer också att påverka alla våra leverantörer. Alla kostnader ska sänkas, så att vi fortsätta våra satsningar.

När ska sparpaketet vara genomfört?

Under 2014. Besparingen ska ha fullt genomslag från den 1 januari 2015. Men en sån här process följer en viss formalia, och det som föreslås måste kunna genomföras och därför ska vi lyssna på facken och gemensamt hitta en väg fram. Kom ihåg att vi vinner marknadsandelar i både print och digitalt just nu, den utvecklingen vill accelerera och här ligger ju själva utmaningen och det som gör det här så svårt för alla mediebolag.

Kommer det att bli avgångsvederlag?

Jag vill inte föregripa förhandlingarna med facken, det vore fel att inte börja denna diskussion med klubbarna.

Hur kommer läsarna att märka det?

Självklart kommer vi tvingas till prioriteringar. Vi talar om cirka 70 medarbetare som gör ett bra jobb idag, det är klart att vi kommer att behöva göra val. Men vi kommer efter detta att fortfarande ha en kraftfull redaktion med cirka 260 tjänster som gör våra tre huvudtidningarna, magasin, tv, webben och mobilen.

Kommer ni att gå efter LAS?

Jag vill inte säga något om något som ska diskuteras med facken först. Vi har en konstruktiv dialog med klubbarna här, de kommer att bidra med kunskap och förslag, och processen måste få ta sin tid.

En orsak till besparingarna är ett stort tapp för den tryckta upplagan. Första tertialen i år var den enligt TS 193 100 ex. TS-upplagan för vardagsupplagan 2012 var 217 400 ex.

Expressen kapar 70 tjänster

Ämnen i artikeln:

Thomas MattssonExpressen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.