Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Thomas Mattsson: ”Hot mot pressfrihet finns även i Sverige”

Låt oss, för en stund, skämmas, skriver Expressens chefredaktör Thomas Mattsson om pressfriheten i Sverige och världen med anledning av att Reportrar utan gränser presenterat årets pressfrihetsindex.

Publicerad: 18 april 2019, 06:56

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Thomas Mattsson. Foto: Anna-Karin Nilsson.


Ämnen i artikeln:

ExpressenReportrar utan gränser

Texten har tidigare publicerats i Expressen.

I Sverige uppmanar Socialdepartementet sin egen myndighet, Försäkringskassan, att inte respektera offentlighetsprincipen. Samtidigt fortsätter Utrikesdepartementet, också en del av regeringskansliet, att negligera grundlagen. Kanske är det inte så konstigt att så många som surfar runt på nätet siktar in sig på journalister med hot och hat? Kanske är det inte så konstigt att Sverige faller på pressfrihetsindex, den lista över 180 länder som Reportrar utan gränser gör.

Men. Kanske är det ändå konstigt att vi, trots allt, placerar oss högt upp på tredjeplats efter Norge och Finland? Det är väl ändå ett underbetyg åt inte bara totalitära stater som Kina och Eritrea, utan också alla demokratier att Sverige kan rankas som nummer tre i världen när journalister också här blir offer och vår egen statsledning inte förmår att förhålla sig till världens äldsta tryckfrihetsförordning?

Låt oss, för en stund, skämmas.

Svenska lagstiftare talar ofta om det fria ordet, men röstar inte sällan annorlunda. Gång på gång framförs förslag för att inskränka yttrandefriheten, och våra lagstiftare är inte alltid att lita på. Passregistret? Körkortsregistret? Inkomstuppgifter? Skattekontot? Gång på gång blir Sverige mer stängt, tyst, slutet.

Fotografera människor som ber oss journalister dokumentera vad de varit med om efter ett terrordåd när de ligger på sjukhus? Filma mördare och andra brottslingar som försöker ljuga inför domstolar? Glöm att våra tjänstemän och politiker yrkar på yttrandefrihet.

Det låter ofta vällovligt, men ”kränkande fotografering” är en brottsrubricering fri för tolkning. Vi pratar om pressfrihet, men minns: Expressens reporter, nyhetschef och ansvarig utgivare – jag! – dömdes till slut i Högsta domstolen för undersökande journalistik om hur enkelt det var att på den svarta marknaden införskaffa en insmugglad pistol.

Reportaget påvisade problem med den dåvarande lagstiftningen, justitieministern intervjuades och Expressens ledarsida krävde strängare straff för vapenbrott. Pistolen, den tjeckiska, som journalisten införskaffade och överlämnade till polisen var under kontroll. Det dröjde dock en stund innan ordningsmakten kunde komma till det säkerhetsskåp där handeldvapnet förvarades, så Expressen dömdes för att innehavet var för långt, tidsmässigt.

Svenska journalistförbundet, publicistorganisationen Utgivarna och TU Medier kritiserade alla processen. Men lagen har sin gilla gång, hur absurd den än kan te sig, och i Malmö tingsrätt var det gott humör när piketpoliser följde rutinen och infann sig för att bevaka en rättegång om ”vapenbrott”, men fann sig mitt i en hord av snedleende journalister från tidningar, radio och tv som minglade runt bland åklagare, advokater och tilltalade – vi! – och diskuterade den unika huvudförhandlingen.

I Högsta domstolen var det gratis kaffe. Hejochhå och alla glada och HD dömde oss, men med en påföljd under straffminimum och med formuleringar om det viktiga publicistiska uppdraget.

Gott så, men: grävande journalistik om illegal vapenhandel ändå lagförd, och det samtidigt som polisen i Malmö hade många ouppklarade mord och idag har ännu fler. Om det inte vore så allvarligt – gängkriminella mördare skjuter folk på gatorna i Sveriges tredje största stad samtidigt som utredarna försöker kartlägga nyhetsvärderingsbesluten på Expressen – skulle man här kunna formulera sig med satir. Men det låter sig inte göras när man samtidigt läser Reportrar utan gränsers sammanställning per 2019.

”Fientlighet, hat och våld mot journalister har skapat ett klimat präglat av rädsla”, konstaterar RUG om situationen världen över.,

I bara 24 procent av de granskade 180 länderna anses pressfriheten vara ”bra” eller ”ganska bra”. Antalet länder där situationen är ”problematisk” eller ”svår” ökar.

Det är glädjande att RUG uppmärksammar förbättringarna i Etiopien, som klättrar 40 placeringar till nummer 100. Men som al-Jazeera uppmärksammat i programmet ”Listening post” finns det mer att göra.

Kina och Eritrea? Gui Minhai och Dawit Isaak? Plats 177 och 178.

Fler än 60 journalister och bloggare i Kina är frihetsberövade under omständigheter som hotar deras liv, skriver Reportrar utan gränser. I Eritrea är ännu minst elva journalister fängslade.

Gui Minhai, svensk medborgare och bokförläggare, och Dawit Isaak, svensk medborgare och journalist och poet, är dessvärre förgrundsfigurer för den fortfarande så viktiga kampen för yttrandefrihet. Båda är inspärrade av diktaturer.

En greps på ett tåg inför ögonen på två närvarande svenska diplomater, den andra har inte fått några besök av svenska representanter på mer än tio år. Jag har tyvärr inga stora förhoppningar på Kina, men hoppas desto mer på Eritrea. Ung nation! Stolt land! Här finns det potential.

Så: låt oss hoppas – ett år till.

Thomas Mattsson
Chefredaktör Expressen.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News