Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Thomas Mattsson: Finansieringen en avgörande fråga

Publicerad: 8 Februari 2011, 09:30

Samtal med TV4 och SVT borde syfta till att ta fram ett konkret förslag. Blir det ingen MO behöver PO reformeras, anser Expressens chefredaktör Thomas Mattsson.


Thomas Mattsson tror att det blir svårt att införa en Medieombudsman så länge Sveriges Radio stretar emot.

Men om TV4 och SVT ändå vill delta i fortsatta samtal om ett nytt självsanerade medieetiskt system borde diskussionen föras med dem så att det tas fram ett mer konkret förslag. För jag tror att publiken skulle uppskatta en gemensam hållning, säger han.

Om det inte går att skapa en MO/MON behöver PO/PON reformeras, enligt Thomas Mattsson. Han föreslår bland annat att anmälningar som rör icke-offentliga personer och barn ska prioriteras.

Med snabbare handläggning på PO-kansliet och kortare svarstider för tidningar, borde ärenden som inte gäller offentliga personer kunna processas snabbare.

Att PO ska börja skriva populärversioner av sina klander ser han som något positivt.

Men tidningarna borde också standardisera publiceringarna på exempelvis mallade halvsidor.

Dessutom kanske alla tidningar som ingår i PO/PON-systemet borde åläggas att kostnadsfritt publicera en halvsidesannons per halvår som informerar läsarna om att man kan PO-anmäla påstådda publicitetsskador?

Enligt Thomas Mattsson blir finansieringen en avgörande fråga.

Om detta ska vara ett gemensamt system där besluten ska bli mer transparenta borde det också finansieras solidariskt och inte med expeditionsavgifter för klander. Nu har vi på Expressen förvisso inte haft så många PON-klander de senaste åren så det handlar inte om några egentliga pengar för oss, men det är ändå oseriöst att PO/PON delfinansieras av sina egna klanderbeslut. Om vi tror oss behöva ett gemensamt system bör det betalas gemensamt av alla parter.

Nytt medieetiskt system : SR stretar emot

De medieetiska systemen i Norden – Sverige sticker ut

Anders Ahlberg: Så kan ett nytt medieetiskt system byggas

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.