Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag04.06.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Thomas Mattsson: Åkesson tar nog bort Ekeroth

Publicerad: 14 November 2012, 13:03

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson tror att SD:s partiledare Jimmie Åkesson tar bort även Kent Ekeroth från partiuppdragen när granskningen fortsätter.


Ämnen i artikeln:

ExpressenSverigedemokraterna

Efter Expressens avslöjande om rasistiska uttalanden och aggressivt beteende avgick Sverigedemokaternas ekonomiskpolitisk talesperson Erik Almqvist. Med på platsen var också partiets rättspolitiske talesman Kent Ekeroth och riksdagskandidaten Christian Westling. Nu fortsätter Expressens granskning.

Det ska nog inte stickas under stol med att det kan vara rätt svårt att granska politiker som ljuger oss journalister rakt upp i ansiktet. Men det är väl som Erik Almqvist säger – förr eller senare kommer alltid sanningen fram. Jag antar att debatten nu kommer att handla om Kent Ekeroth, det kommer dessutom fler avslöjanden i Expressen vad det lider så gissningsvis agerar Jimmie Åkesson redan i dag och tar bort också Ekeroth från partiuppdragen.

Har ni mer i rockärmen?

Vi kommer fortsätta granskningen, ja, eftersom det är relevant att redovisa hur tre ledande SD-politiker agerar. Jag vill också framhålla att våra avslöjanden är ett resultat av en undersökande journalistik som pågått mycket länge – och att det känns extra angeläget att påminna om att bra innehåll måste få kosta pengar.

Finansieringsproblematiken av dagspressen aktualiseras ju av den tilltagande morgontidningskrisen med många varsel i höst – men också av att jag i dag är i Högsta domstolen och följer ”spelmålet”. Dem nuvarande lagen missgynnar tidningar som verkar i Sverige och här investerar i journalistik, jämfört med tv-bolag som sänder från utlandet.

Hade ni filmen när ni gjorde intervjun igår?

Jag kommenterar aldrig publiceringsunderlag, jag säger bara att reportrarna Christian Holmén och David Baas haft återkommande avstämningen med biträdande chefredaktören Per-Anders Broberg, editionschefen Magnus Alselind och mig. Vårt mål har varit att publicera övertygande i alla våra kanaler och det är just nu väldigt många som ser inslagen på Expressen TV.

Har ni ätit tårta idag?

Nej, i dag jobbar vi med nyheten. Men Expressen fyller år på fredag och då blir det tårta – med en extra bit till Holmén, Baas och de som främst redigerat materialet: Jenny Modin, Erik Gustafson och Göran Forsberg.

Vad har ni fått för reaktioner?

Vi är tacksamma för allt beröm från kollegor, politiker och läsare. Det är också ett mycket stort intresse från utländska medier för filmerna från Expressen TV.

Ställer Jimmie Åkesson upp i morgon, Niklas Svensson?

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.