Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

The Banner – räddad av stan men mindre självständig

Publicerad: 21 Juli 2009, 04:38

Ett lån från staden Boston på 200 000 dollar gör att veckonyhetstidningen The Bay State Banner kommer ut igen. The Banner  är "en viktig röst i stan", skriver konkurrenten Globe, men hur går det med självständigheten när borgmästaren garanterar utgivningen?


The Bay State Banners öde är typiskt för den akuta tidningskrisen. För drygt en vecka sedan meddelade tidningens publisher Melvin B Miller att det inte skulle komma ut fler nummer av den aktade veckotidningen. Den startades av Miller för 44 år sedan, ”med fokus på de sociala, politiska och ekonomiska förhållandena för afroamerikanerna”.

Orsaken till problemen är att annonsmarknaden vikt. Miller och den övriga ledningen har arbetat hårt för att få in medel för att driva tidningen vidare, men inte lyckats. Enligt krönikören Adrian Walker på The Boston Globe arbetar Harvardprofessorn Charles Ogletree med att finna investerare som kan ställa upp med en miljon dollar för att klara The Banner långsiktigt, men det är för tidigt att säga om han lyckas.

Men nu har Bostons borgmästare sett till att staden ställer upp med ett kortfristigt lån för att The Banner ska komma ut igen.

Adrian Walker citerar The Banners redaktionschef som säger att det inte handlar om integriteten, utan om tillståndet för tidningsbranschen.

Men Walker påminner om att det är borgmästarval i november och att The Banners läsare är en viktig grupp.

Så vad skulle The Banners ledning gjort – acceptera lånet och komma ut eller att gå under? Problemet och diskussionen påminner om det som presstödet genererar i Sverige, om än kopplingen mellan tidningen och makten är tydligare i fallet The Banner.

Adrian Walker skriver:
”Oberoendet är det enda som gör det värt att rädda The Banner, om man ser det ur journalistisk synvinkel. Och det går helt enkelt inte att komma runt att tidningen kommer tillbaka som en mindre självständig röst.”

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.