Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Testredaktion på BT ska nå unga med lokaljournalistik

Publicerad: 9 februari 2018, 09:52

Stefan Eklund, chefredaktör på Borås-Tidning.

Ambitionen med fyrmannaredaktionen på Borås Tidning (BT) är att utmana traditionella mönster och skapa en ny form av lokal samhällsjournalistik.


Forsknings- och innovationsprojektet ”Yngres nyhetsuniversum för lokal samhällsjournalistik och debatt” är ett samarbete mellan Medier & demokrati vid Lindholmen Science Park, Borås Tidning, RISE Interactive och Södertörns högskola.

För Borås Tidnings del innebär projektet att en experimentredaktion flyttar in i mediehuset. Rekryteringen av fyra medarbetare i åldrarna 25-35 år, med en lokal kännedom om Borås, pågår just nu. Redaktionen kommer bestå av ett par med journalistiskt bakgrund, varav en blir redaktör. Utöver det efterfrågas en eller två personer med en annan bakgrund:

– Vi söker människor som är intresserade av samhälle, politik och mediekonsumtion men som inte nödvändigtvis har en traditionell journalistiskt skolning. Det är ett sätt för oss att få in andra perspektiv, säger Stefan Eklund, chefredaktör på Borås Tidning, som ser fram emot publiceringsstarten den 1 april:

– Det ska bli väldigt kul att placera fyra personer här som får helt fria händer att göra sådant som vi gör fast på ett annorlunda sätt.

Redaktionen ska producera lokal samhällsjournalistik som är av vikt och intresse för en yngre målgrupp. Arbetet kommer att vara helt oberoende av resten av tidningen. Förhoppningen är att experimentet ska ge svaret på vilken lokal samhällsjournalistik som engagerar personer mellan 25 och 35 år. En grupp som är svår att nå, enligt Stefan Eklund:

– Ja, vi upplever att det är svårt – och det beror ju på digitaliseringen. Vi gör så gott vi kan och blir lite bättre på att hitta rätt i den djungeln för var dag. Men vi är inte på långa vägar fullärda när det kommer till att navigera i de landskap som den yngre generationen rör sig i, säger Stefan Eklund och fortsätter:

– För framtidens skull behöver vi utforska vilka kanaler vi bör använda och hur.

Testredaktionens material kommer att läggas upp på en egen del av BT.se. Ett urval publiceras också i papperstidningen under en särskild vinjett. Referensgrupper från Södertörns högskola kommer att följa redaktionens arbete. Insikterna som projektet ger kommer att följas upp med rapporter, seminarier och runda bords-konferenser.

För den externa finansieringen, som uppgår till 2,1 miljoner svenska kronor, står Västra Götalandsregionens kulturnämnd och Carl-Olof och Jenz Hamrins Stiftelse. Resterande del om totalt 1,4 miljoner svenska kronor, står Borås Tidning, Medier & demokrati, RISE Interactive och Södertörns högskola bakom.

Läs mer om ”Yngres nyhetsuniversum för lokal samhällsjournalistik och debatt” här.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev