Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag26.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Telias ledning ser ingen fara med att staten säljer

Publicerad: 1 April 2019, 06:36

Marie Ehrling, ordförande i Telia och Johan Dennelind, koncernchef i Telia. Foto: Press.

Att staten äger en andel i Telia har ingen påverkan på rikets säkerhet. Lagar och regler är viktigare, skriver Telias ledning i en debattartikel i Dagens industri.


Ämnen i artikeln:

TV4Telia

En majoritet i näringsutskottet vill att staten utreder hur staten ska kunna sälja innehavet i Telia. Frågan ställdes på sin spets efter att telebolaget köpt TV4 av Bonnier och staten därmed av vissa ansågs få för stort ägande av tv-kanaler. Försvaret har dock varnat för att en försäljning av Telia kan hota den svenska säkerheten. Även regeringen, som är motståndare till en försäljning, menar att rikets säkerhet kan hotas av en försäljning. I näringsutskottets beslut står att man ska utreda hur man kan sälja utan att äventyra försvarsaspekterna.

Men ledningen för Telia tillbakavisar kritiken i en debattartikel i Di. De menar att lagar och regler är betydligt viktigare än vad ägandet är för hur säkerheten påverkas, skriver bolaget genom ordförande Marie Ehrling och koncernchef Johan Dennelind.

”Vi tar vårt uppdrag vad gäller nationell säkerhet på största allvar och har mycket höga ambitioner att leverera det som förväntas av oss. Diskussionen om säkerhetsfrågorna bör, i alla de länder där vi verkar, i första hand föras utifrån tekniska lösningar, utformning av ändamålsenliga regelverk och lagstiftning, snarare än utifrån ägande”, skriver de.

Ledningen tillbakavisar också kritiken om att deras köp av TV4 skulle öka koncentrationen på mediemarknaden. De menar tvärtom att det kommer öka mångfalden.

”När Telia blir ägare till Bonnier Broadcasting ökar mångfalden på mediemarknaden. Möjligheten skapas att bygga en stark regional medieaktör i en värld som domineras av stora jättar som Google, Facebook, Apple, Amazon och Microsoft”, skriver de.

De understryker dock att de inte har några åsikter kring de offentliga ägandet av Telia.

”Det är en fråga för regering och riksdag”.

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

TV4Telia

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.