Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

”Telias agerande strider mot nätneutraliteten”

Publicerad: 2 maj 2018, 05:15

Telias lokaler i Arenastaden i Solna.

Företrädare för den svenska mediebranschen skriver återigen på ett upprop för att uppmärksamma och ifrågasätta att statligt ägda Telia aktivt gynnar Facebook.


Ämnen i artikeln:

FacebookTelia

För två år sedan skrev ett trettiotal företrädare för Sveriges medieföretag på ett upprop i vilket de menade att Telias samarbete med Facebook hotar det öppna internet. Erbjudandet som medieföretagen vänder sig mot innebär att utvalda sociala medier-tjänster, till skillnad från medieföretagens innehåll, distribueras gratis till användarna.

Samma år som det första uppropet publicerades konstaterade tillsynsmyndigheten Post- och telestyrelsen (PTS) att delar av Telias sociala medier-kampanj är olaglig. Telia överklagade beslutet till Förvaltningsrätten som ännu inte behandlat frågan.

I dag, två år senare, konstaterar 26 svenska publicister i en debattartikel i DI och på SvD Debatt att Telias gynnande av sociala medier-jätten ännu pågår.

Agerandet strider mot reglerna om nätneutralitet, menar undertecknarna, som nu kräver att Telias ägare svenska staten effektiviserar – och om nödvändigt – skärper regelverket.

Läs också

PTS bedömning: delar av Telias sociala medier-kampanj är olaglig

Publicister i upprop: Telias deal med Facebook en fara

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

FacebookTelia

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.