Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Telia slutar med fri surf på sociala medier

Publicerad: 24 oktober 2018, 06:07

Telias lokaler i Arenastaden i Solna.

Telia kommer inte längre erbjuda användarna fri surf på utvalda sociala medier-tjänster efter att surfpotten tagit slut. Beslutet välkomnas av Utgivarna.


Ämnen i artikeln:

Telia

Telia bryter mot europeiska bestämmelser för nätneutralitet genom att samarbeta med utvalda sociala medier-tjänster som man distribuerar gratis. Det slog Förvaltningsrätten i Stockholm fast i en dom i september. Nu väljer Telia att ändra sitt erbjudande.

Intresseorganisationen Utgivarna välkomnar beslutet:

”Telia har genom sitt agerande bidragit till att stärka den dominerande ställning som aktörer som Facebook redan har, på bekostnad av svenska medieföretag.

Vi beklagar att processen tagit så lång tid, och det är anmärkningsvärt att Telia fortsatt i flera år, trots att de har fått nej tidigare. Men det är positivt att rätt beslut äntligen är fattat och att principen om nätneutralitet därmed hedras”, står i ett uttalande.

Telia inledde sitt samarbete med Facebook för två år sedan. Enligt uppgörelsen skulle nätjättens tjänster, till skillnad från innehållet från medieföretagen, distribueras gratis till användarna efter att kundens surfpott tagit slut. Företrädare för den svenska mediebranschen har kritiserat samarbetet eftersom man anser att det strider mot reglerna om nätneutralitet.

Tillsynsmyndigheten Post- och telestyrelsen (PTS) konstaterade redan i december 2016 att delar av Telias sociala medier-kampanj är olaglig.

Läs också

”Telias agerande strider mot nätneutraliteten” (2018-05-02)

PTS bedömning: delar av Telias sociala medier-kampanj är olaglig (2016-12-07)

Publicister i upprop: Telias deal med Facebook en fara (2016-05-03)

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Telia

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev