Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

TCO-råd föreslår meddelarskydd för bankanställda

Publicerad: 8 Januari 2009, 09:28

TCO-rådet i Örnsköldsvik vill ha meddelarskydd för bankanställda. Det skriver man i ett brev till regeringen.


Ämnen i artikeln:

TCO

Meddelarskyddet gäller alla offentliganställda och innebär bland annat att arbetsgivaren inte får forska källa till uppgifter som publiceras. Den som meddelar uppgifter ska heller inte drabbas av repressalier. Syftet är att värna en sund genomlysning av den offentliga verksamheten.

TCO-rådet i Örnsköldsvik räknar med att ett meddelarskydd för bankanställda skulle ha bidragit till att den akuta orsaken till krisen uppdagats tidigare. I brevet skriver man:

”Det är svårt att föreställa sig att inte bankanställda uppmärksammat och förstått att vissa ageranden varit extrema risktaganden som det som t.ex. hände inom Carnegie, där utlåning skett till en enskild låntagare i en omfattning som är fullständigt obegriplig.”

Rådet skulle helst vilja se ett meddelarskydd för hela näringslivet, särskilt för alla som jobbar med enskildas pengar.

”Vi vet att det finns många rättrådiga bankanställda som kommer att agera som skydd för bankkunder och sina kollegors och sina egna arbeten och på så sätt öka upptäcktsrisken för skumraskaffärer.”

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

TCO

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.