Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

lördag12.06.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

”Tärningen är kastad” så gick premiären av TV4 News

Publicerad: 24 januari 2012, 12:59

Idag startade TV4 News sina sändningar. Medievärlden var på plats och träffade de ansvariga under de första skälvande minuterna.


Ämnen i artikeln:

TV4 News

”Nu går det inte att göra mer, funkar det så funkar det.”

”Ja, tärningen är kastad!”

Vid ett bord i personalmatsalen väntar nyhetschefen Jonas Gummesson och Nyhetsbolagets kommunikationschef Thomas Winter på att sändningarna ska börja. En kvart senare är matsalen fylld av TV4-personal som firar starten med tårta och Pommac.

Nu är vi igång, men det här är som när vi startade TV4, det kommer bara att fortsätta, säger Göran Ellung, vd för Nyhetsbolaget som producerar TV4:s nyheter.

Han har länge drömt om en renodlad nyhetskanal, och sneglat avundsjukt mot Norge och Danmark.

Vi har sett hur deras nyhetskanaler har lyft dem. Den som har en nyhetskanal sätter agendan, och det är vårt långsiktiga mål. Att det är här man vill synas och göra sina utspel. Jag tror att vi kommer att få en massa nyheter gratis tack vare att vi sänder hela tiden.

Hur gick den första sändningen tycker du?

Det var en oerhört snygg öppning, med lite lätt nervositet över sig. Men så ska det vara när det är premiär, och Peter var väldigt säker.

Programledaren Peter Lindgren är svettig när han kommer ut ur studion efter första passet.

Det är en vidareutveckling och ett helt nytt sätt att jobba. Jag gillar att jobba med nyheter för att få veta saker först och för att få vara med när det händer. Nu är tittarna med mig på den resan.

Idag har TV4 News tre övergripande ämnen: Socialdemokraterna, ettårsdagen av upproret i Egypten och EU-ländernas finansministermöte.

Vi bygger sändningarna utifrån dessa ämnen, och sedan bygger vi på med händelsenyheter, säger Lasse Herneklint som är projektansvarig för TV4 News och har utvecklat nyhetsflödena.

Berättelserna kan börja som små fragment som sedan växer under dagen. Till skillnad mot kvällssändningarna i TV4 som ska vara en sammanhållen nyhetsberättelse. Men det får inte bli för mycket uppdateringar.

En lärdom den danska nyhetskanalen har gjort är att uppdateringarna är fienden. Att om man byter innehållet för ofta kommer tittarna att missa viktiga nyheter bara för att redaktionen tröttnat på dem.

Därför gör det inte så mycket om vi kommer att kallas för en repriskanal. Tv-recensenter och branschfolk konsumerar nyheter på ett helt annat sätt än vanliga tittare.

Att bygga en ny kanal är också ett stort logistiskt maskineri, enligt Eva Poysti som är produktionschef på Nyhetsbolaget.

Vi måste ha ett körschema för allt, till och med för när vi ska dammsuga mattan i studion, eftersom vi sänder hela tiden, säger hon.

TV4 har haft en nyhetskanal på nätet sedan 2008, men ribban blir högre när det är ”riktig tv”, enligt Eva Poysti.

Det här är inte en ny nyhetssändning, det är en ny tv-kanal, med nytt varumärke, form och innehåll. Det är en enorm skillnad. Det är lite som när TV4 startade.

Nyhetsbolagets redaktion producerar nyheter både till TV4 News, som sänder dygnet runt och till TV4, som har två kvällssändningar: 19 och 22. På morgonen sänds TV4 News nyheter också i TV4.

TV4 News sänder en del TV4-program, som Kalla fakta och Kvällsöppet, och BBC-program som World News och Hard Talk. Göran Ellung hoppas på samarbeten också med nyhetskanalerna i Danmark och Norge. Där pågår det samtal, men inget är klart.

Att starta var enkelt. Nu har vi stort ett åtagande gentemot publiken att hålla ut. Det här är som ett maratonlopp.

Se TV4 News här.

Se film från kontrollrummet:

TV4 om nya kanalen: Det ska kännas att det är live

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

TV4 News

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.