Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Tänk om motionen är en testballong

Publicerad: 7 Oktober 2016, 07:17

Det spelar ingen roll om SD-motionen om presstödet bara innehåller felaktigheter och aldrig får gehör i riksdagen. Den riskerar att ställa till stora problem ändå.


Ibland skickar politiska partier fram en åsikt för att kolla reaktionerna hos allmänhet och medier. En så kallad testballong. Den som släpper ballongen gör det utan högsta ledningens officiella kännedom eller godkännande. Men inofficiellt är det en annan sak…

Det är inte helt enkelt att göra sig fri från tanken att Anna Hagwalls motion som går ut på att minska inte minst familjen Bonniers påstådda makt över det svenska medieutbudet är en sådan testballong. Vilka åtgärder går det att vidta för att begränsa ”PK-media” och hur förflyttas gränserna för vad som i allmänhetens ögon är acceptabelt att göra med/mot dessa? Det är ingen hemlighet att delar av den högsta SD-ledningen är inne på det spåret:

Anna Hagwall må vara okänd förde flesta men hon är inte någon gröngöling. Hon har suttit med i SD:s partistyrelse under flera år, varit andre vice partiordförande under en period och suttit som riksdagsledamot för SD sedan 2013.

Både i Polen och Ungern har högerextrema partier kommit till makten. Och bland deras första åtgärder har varit att koppla ett stadigt grepp om medierna, inte minst public service-bolagen i dessa länder. Samma linje som Anna Hagwall är inne på. Hon vill att SVT ska förvandlas till en betalkanal och bara få sända fritt några timmar per dygn och då med ett utbud som ska vara som för ungefär 50 år sedan. Allt för att minska förmedlingen ”av politiskt korrekt agenda” som hon förklarat för Aftonbladet.

Sedan återstår ”ingen rök utan eld-problematiken”. En riksdagsman är en auktoritet i mångas ögon. När medieföretagen skriver att riksdagsman XX tycker si och så utifrån att det är si och så förleds sannolikt en del av allmänheten att tro att det verkligen är så. Även om motionen handlar om att antalet flygande tefat som passerar svenskt luftrum måste kraftigt begränsas för att det är ett hot mot våra svenska rovfåglar. Eller om att mediekoncentrationen måste minskas då ”hela åttio procent av medierna ägs och kontrolleras av en och samma ägare” vilket ett slopat presstöd skulle förändra.

Ligger budskapet i linje med det mottagaren tror, eller vill tro på, spelar det ingen roll om tesen bygger på grundläggande faktafel. Dessa förvandlas till sanningar och snart är det så att ”det vet väl alla att Bonnier äger hela mediasverige”.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.