Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Tamas-effekt ger Plusskjuts

Publicerad: 22 September 2016, 05:20

En miljon tecken lockar mer än skrämmer. Det svenska hatet, Gellert Tamas långläsning i Aftonbladet Plus kommer att utradera alla tidigare rekord.


Reportaget tar avstamp den 11 september 2001. Samma dag som attentatet mot World Trade Center fyller tvillingbröderna Kent och Ted Ekeroth 20 år. De är några av huvudpersonerna i historien om Det svenska hatet.

Gellert Tamas uppföljare till Lasermannen har tagit över ett och ett halvt år att planera och genomföra. Reportaget, över en miljon tecken långt, blev 40 kapitel som publicerades på Aftonbladet Plus.

Några siffror på hur många som läst alla kapitel och hur många nya prenumeranter publiceringen gett vill Aftonbladets ledning släppa ännu. Men det finns definitivt en Tamas-effekt enligt Agendachefen Maria Trägårdh:

– Vi kommer att slå alla tidigare Plus-rekord med denna satsning när det gäller till exempel antal läsare, spent time och nya Plus-kunder.

Hon anser att Det svenska hatet är en modig satsning på flera plan:

– Vi tar en kalkylerad risk när vi utmanar läsarna att ta del av en story bestående av en miljon tecken. I mobilen. Och ta betalt för den. Det är dit vi måste. Vi behöver lära läsarna att god journalistik kostar pengar att producera och att det är värt att betala för. Svenska hatet är ett bra exempel på ett sådant försök.

Nu är jobbar redaktionen med hur nästa steg ska bli.

– Förutom att vi är väldigt stolta över storyn har vi fått supermycket bra reaktioner från läsarna och andra mediahus hör av sig och är mycket intresserade av hur vi har jobbat med detta och hur det går. Vi tittar nu på nästa steg, hur vi ska fortsätta att producera fler spännande originalstorys i Plus, säger Maria Trägårdh.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.