Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag01.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Tabloiden succé för ÖP

Publicerad: 1 September 2005, 12:40

- Övergången till tabloid har varit en knallsuccé, säger Bosse Svensson, chefredaktör på Östersunds-Posten. Färska siffror från Tidningsstatistik visar en ökning för ÖP med 1 400 exemplar för första halvåret jämfört med samma period i år. Snittupplagan är nu uppe i 31 200 exemplar.


Det var i oktober i fjol som Östersunds-Posten blev tabloid. Det nya formatet, en utökad lördagsbilaga samt färg i hela tidningen har fallit läsarna i smaken.
ÖP:s TS-siffra för helåret 2004 låg på 30 300. Bosse Svensson räknar med ett rejält plus även för helåret. 70 procent av den nu redovisade upplagan består av fullbetalande exemplar. Totalt ligger ÖP:s betalningsgrad på 89 procent.
Konkurrenten Länstidningen har länge dragits med ekonomiska problem och vikande upplaga. Tidningen deltog inte i den nu aktuella mätningen.
Vid senaste helårsmätningen hamnade Länstidningen under 20 000-strecket och har nu en officiell upplaga på 19 100 exemplar.
Men chefredaktören Lennart Mattsson deppar inte:
– Nej, våra säljare säger att det har börjat lossna. Vi har ju haft ett rejält ras, men jag tror att vi ska kunna ta igen en del under hösten.
Han säger att tidningen på måndag kommer med en ”skrytbilaga” där man ska berätta om nya satsningar. Bland annat en e-tidning (liknande lösning som Dalarnas Tidningar), två dagliga nöjessidor och nya krönikörer, både på ledarsidan och på andra sidor.
Östersunds-Posten kontrar med Peter Swedenmark, tidigare politisk chefredaktör på Länstidningen, som krönikör. Tre gånger i veckan kommer Swedenmark att synas i ÖP:s spalter.
– Peter Swedenmark har varit en del av den jämtländska debatten länge, det känns väldigt bra att han nu ska skriva hos oss, säger Bosse Svensson.
YLVA CARLSSON
Fotnot: Även Svenska Dagbladet visar plus för första halvåret. Tidningens vardagssiffra är nu uppe på 184 500 exemplar (+2 100). Betalningsgraden ligger på 76 procent.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.