Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag13.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Sydsvenskankoncernen samlar tryckningen

Publicerad: 18 April 2011, 10:51

Sydsvenskankoncernen flyttar tryckningen av Kristianstadsbladet till Malmö. Flytten sker redan i juni. Tryckeriföretaget JMS, som trycker Kristianstadsbladet i dag, styr i stället över produktionen i Kristianstad till direktreklam.


Ämnen i artikeln:

KristianstadsbladetSydsvenskan

Se det som en början till att vi vill samla tryckningen av våra tidningar nära oss, säger Sydsvenskans vd Johan Ståhl.

I februari tog Bonniers beslutet att investera 200 miljoner kronor i ett nytt tryckeri i Malmö där Sydsvenskans nuvarande pressar börjar bli ålderstigna. Två gamla pressar ersätts med en ny. Men det nya tryckeriet står inte klart förrän 2013.

Vi har beslutat att flytta Kristianstadsbladets tryckning redan nu i väntan på det nya tryckeriet. Men vi har ännu inte beslutat v a r i Malmö tryckningen ska ske fram till 2013.

Enligt Johan Ståhl står valet mellan det egna tryckeriet Sydsvenskan Tryck (ägt av Bold) eller Malmö Tidningstryckeri (ägt av danska Rotationen), som för övrigt trycker Skånska Dagbladet i dag.

Vi håller på med diskussioner på båda hållen.

Vore det inte naturligt att trycka i det egna tryckeriet?

Jo, det kan bli så. Eller också väntar vi med att flytta våra tryckningar tills vår nya press står på plats om två år. Och då behöver vi någon som trycker Kb under tiden.

Att trycka en tidning tio mil från utgivningsorten är inget som påverkar lämningstiderna mer än marginellt, enligt Ståhl.

Hade försämringen blivit stor hade vi aldrig flyttat.

JMS trycker i dag också de övriga två Sydsvenskanägda lokaltidningarna Ystads Allehanda och Trelleborgs Allehanda.

Där har vi sagt upp avtalen, men det är långa uppsägningstider och hur vi ska lösa deras tryckning tar vi ställning till längre fram.

Johan Ståhl har stora ekonomiska förhoppningar på den nya personalsnåla tryckpressen (närmare hälften av dagens tryckeripersonal får gå), som alltså tas i bruk om knappt två år.

Vi tjänar många tiotals miljoner om året jämfört med i dag. Återbetalningen av den investeringen går snabbare än något jag sett tidigare, säger Ståhl utan att närmare vilja precisera sig.

Lars Ohlander

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.