Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag27.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Sydsvenskan vill bygga tryckeri för 200 miljoner

Publicerad: 9 April 2010, 07:28

Sydsvenskan räknar just nu på en investering i en ny tryckpress. Den nuvarande pressen, som ägs och drivs av Bold Printing Group, anses för omodern och kostnadskrävande.


Ämnen i artikeln:

Johan StåhlSydsvenskan

Investeringen, som ligger runt 200 miljoner kronor, ska i så fall göras av Bold eller av Bold och Sydsvenskan tillsammans, det vill säga i praktiken Bonnierkoncernen.

– Vi räknar också på det, säger Bolds vd Leif Wicklund.

– Våra tryckerikostnader är åt helsicke för höga, säger Sydsvenskans vd Johan Ståhl, som för intensiva diskussioner med flera olika parter om koncernens framtida tryckeristruktur.

– Om vi investerar i en ny press för Sydsvenskan i Malmö kan vi sänka kostnaderna dramatiskt.

Hur mycket för höga tryckostnader har ni?

– Det vill jag inte gå in på exakt, men det är väldigt mycket pengar.

Enligt Ståhl är det inget egentligt fel på den nuvarande pressen men den driver alldeles för mycket kapacitet: mycket folk, mycket manuell hantering, mycket underhåll, mycket makulatur.

– Den är som en Volvo Amazon. Den startar alltid, men det går inte så fort.

– Enda sättet att komma ur det här är då att investera och bygga en ny press en modern press som vi bygger upp en modern organisation runt.

-Då återstår frågan vem gör det? Ska vi själva göra det, gör Bold det eller gör någon helt annan det, en extern part?

Det finns en färdig investeringskalkyl, som enligt Johan Ståhl, är mycket attraktiv.

– Det skulle sänka våra kostnader lavinartat

Exakt hur investeringskalkylen ser ut vill han inte gå in på. Inte heller tidsplanen, men det lär handla om de närmaste två åren.

Bolds vd Leif Wicklund har samma uppfattning.

–  Min åsikt och det jag jobbar för är en ny press vid vår anläggning i Malmö. Sedan vem som ska investera och äga är ju ganska ointressant efter som det handlar om samma koncern.

Men SDS-gruppen har fler tryckeriproblem. Av de tidigare Skånemediatidningarna trycks i dag Kristiansadsbladet i Kristianstad på en press som drivs och ägs till 90 procent av tryckeriföretaget JMS (Sydsvenskan äger tio procent) medan Ystads Allehanda och Trelleborgs Allehanda trycks på ett annat JMS-tryckeri i Vellinge utanför Malmö.

– Vi har haft en hel del kvalitetsproblem med de här produktionerna och man kan väl säga att vi för diskussioner med JMS om detta.

En starkt konkurrent till JMS är den danska Rotationens nya tryckeri utanför Malmö som bl a trycker Skånska Dagbladet och en del danska tidningar. Rotationen har kapacitet att trycka även Skånemediatidningarna och, efter en utbyggnad, faktiskt också Sydsvensksan.

– Vi har en dialog även med danskarna och några andra tryckeriaktörer alla spår lever när det gäller hur vi ska förbättra vår tryckerisituation, säger Ståhl.

Även den västsvenska tryckeribjässen V-TAB lär vara en intressant samtalspartner.

– Jag hoppas och tror att vi fått ordning på det mesta inom en månad, säger Johan Ståhl.

– För tryckerikostnaderna måste ner. Drastiskt.

Fotnot: Sydsvenskans nuvarande press är egentligen inte byggd för Sydsvenskan utan för Dagens Nyheter/Expressen. När Bonniers byggde nytt i Akalla i början av 1990-talet beställdes fyra pressar. Men en blev över och erbjöds då till Sydsvenskan. Sydsvenskan betalade med aktier och Bonnier blev därmed ägare i Sydsvenskan.

Lars Ohlander

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

Johan StåhlSydsvenskan

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.