Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Sydsvenskan-journalister prisas

Publicerad: 25 februari 2019, 08:34

Therese Thomasson och Eskil Fagerström på Sydsvenskan är vinnare av Olle Bengtzon-priset 2019.

Therese Thomasson och Eskil Fagerström på Sydsvenskan tilldelas Olle Bengtzon-priset 2019 för sin granskning av bostadshyror i Malmö.


Ämnen i artikeln:

Sydsvenskan

Sydsvenskan-journalisterna Therese Thomasson och Eskil Fagerström prisades för sin granskning av hur bostadshyror satts enligt den så kallade Malmömodellen, när Olle Bengtzon-priset delades ut för första gången i fredags eftermiddag.

”I en tid präglad av bostadsbrist och intensivt byggande, saknar jag ofta Expressens samhällsreporter Olle Bengtzon. Han skrev om bostadsfrågan och samhällsbyggandet på ett för allmänheten engagerande och lättbegripligt sätt. Medborgarens perspektiv var alltid i fokus. Therese Thomasson och Eskil Fagerström, visar med sin granskande artikelserie om Malmömodellen exempel på vad det kan innebära att skriva i Olles anda idag. Bredden på ansökningar som kommit in visar att det finns flera journalister i Sverige som arbetar på liknande sätt – vilket är goda nyheter för oss alla”, säger Kerstin Brunnberg, journalist och juryledamot Olle Bengtzon-priset.

Juryns motivering lyder:

”I artikelserien granskar Therese Thomasson och Eskil Fagerström hyressättningsprinciperna i den så kallade Malmömodellen och blottlägger effekterna av när kommunen leker marknad. I Olle Bengtzons anda beskrivs vardagen när politiska beslut blir medborgarnas verklighet. Thomasson och Fagerström gör ett komplext ämne begripligt, engagerande och folkbildande. Rapporteringens omfattning och djup visar en målmedveten uthållighet från såväl redaktion som reportrar, som imponerat på juryn. Malmömodellens principer tillämpas även på andra orter, utan att till fullo vara utvärderad. Den lokala journalistiken i Malmö får därmed stor relevans för hela landet.”

Samtidigt uppmärksammar juryn Rebecka Kvint, lokalreporter i Varberg för Hallands Nyheter, med ett hedersomnämnande: ”Kvints reportage visar hur avgörande kunskap och kännedom om kommunens stadsbyggnadsprocesser och beslut är för att ge medborgarna insikter. Hon skriver helt i Olle Bengtzons anda med pennans udd riktad uppåt mot makten och dess strukturer.”

Olle Bengtzon-priset instiftades av Arwidssonstiftelsen till minne av Expressen-reportern som var verksam på tidningen under andra halvan av 1900-talet. Olle Bengtzon rapporterade om stadsomvandling, arkitektur och bostadsbyggande. Priset, om 75.000 kronor, ska gå till journalister som verkar i hans anda.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Sydsvenskan

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.