Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag18.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Sydöstran klimatneutral

Publicerad: 29 Maj 2008, 07:57

Miljötrenden håller i sig. Nu har Sydöstran tagit steget och klimatneutraliserat sig.


– Vi har valt den tuffa vägen, säger Anders Hall, chefredaktör på Sydöstran. Tidningen har valt att klimatneutralisera själva läsningen av pappersprodukten.

– Där är vår miljöpåverkan störst. Även om den är förhållandevis liten.

De utsläpp som produktion och distribution av papperstidningen medför ska kompenseras genom att pengar placeras i en vindkraftspark i södra Indien.

Vilken summa det handlar om vill inte Anders Hall avslöja.

– Vi har förbundit oss att inte tala om det.

Men så mycket kan han säga att ”det handlar om ett antal nollor”.

Det här är starten för en långsiktig satsning på miljöarbete på Sydöstran.

I dagens tidning presenterar Anders Hall fem löften till sina läsare. Förutom att man nu ska vara klimatneutrala handlar det också om att väga in miljöfaktorer i alla investeringar samt starta ett internt miljöarbete. Men också miljön i tidningen tar man upp: det ska bli färre fel och ökad lyhördhet gentemot läsarna.

Sydöstran trycker sin tidning på Sydostpressarnas anläggning i Karlskrona. Där har man genom att byta system för färgleveranser minskat färgtransporterna från 250 per år till ett 20-tal.

– Vilket innebär nästan en lastbil mindre som kör mellan Karlskrona och Trelleborg varje arbetsdag, säger Anders Hall.

Till hösten räknar man också med att införa kemifria tryckplåtar vilket ytterligare reducerar såväl utsläpp som transporter.

Hur ser ni på distributionen. Är det aktuellt att till exempel införa elbilar?

– Vi för diskussioner med Tidningsbärarna som kör ut åt oss om vikten av ett miljövänligt arbete. De samtalen har vi med alla leverantörer.

För att komma fram till hur mycket koldioxid man ska kompensera för har man utgått från den rapport som tagits fram på KTH och som Medievärlden utförligt skrivit om tidigare. Om ett år ska man sätta sig ner och räkna ut om man kompenserat tillräckligt. Har man inte gjort det kommer man att lägga mer pengar på det indiska projektet.

– Och har vi överkompenserat får vi antingen bjuda på det eller ta med det till nästa år, säger Anders Hall.

För det här arbete kommer att fortsätta. Näst steg kan bli att göra som Norrtelje Tidning gjort, klimatneutralisera kontoret och de verksamheter som bedrivs där.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.