Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag23.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Sydkoreansk journalist saknade resetillstånd, beordrades hem

Publicerad: 18 Augusti 2008, 11:56

Den sydkoreanska journalisten och dokumentärfilmaren Kim Young Me har beordrats fara hem från Irak, där hon varit inbäddad med amerikansk militär i Diyala-provinsen.


Anledningen var att hon inte hade den sydkoreanska regeringens tillåtelse att resa till och stanna i Irak. Även Afghanistan och Somalia  är enligt den sydkoreanska lag som trädde i kraft i fjol förbjudna länder att resa till utan det speciella tillstånd som utrikesministeriet utfärdar. Något sådant tillstånd hade inte Kim Young Me.

Straffet för att bryta mot lagen  kan bli antigen upp till ett års fängelse eller böter på närmare 3 000 dollar .

Committee to Protect Journalists, som varit i kontakt med Kim Young Me i Söul, protesterar kraftigt mot de sydkoreanska bestämmelserna.

Regeringen måste ha bättre balans mellan omsorgen om medborgarnas säkerhet och rätten för journalister att  bevaka händelser vart i världen de än tar dem, säger Bon Dietz, som samordnar pressfrihetsorganisationens Asienprogram.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.