Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag05.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Swedbank stoppar anställda från att tipsa SVT

Publicerad: 7 Mars 2019, 06:51

Foto: Wikimedia commons.

Efter SVT:s granskning av Swedbanks misstänkta penningtvätt har kanalens visselblåsarsajt blockerats för alla anställda på banken. Swedbank säger att det är för att skydda banksekretessen, skriver Dagens industri.


Ämnen i artikeln:

SVTUppdrag GranskningSwedbank

De anställda på Swedbank som surfar via sin jobbdator kan inte längre komma åt tv-leaks, som är SVT:s visselblåsarsajt. Det betyder att de anställda inte kan lämna krypterade tips till SVT från arbetsdatorerna, rapporterar Dagens industri.

”Ja, det stämmer att den sidan är spärrad, precis som väldigt många andra sidor. Den stora anledningen till att vi har spärrat flertalet sidor för intern användning är för att skydda banksekretessen”, säger Swedbanks kommunikationschef Gabriel Francke Rodau till Di.

Enligt Di har ingen annan bank spärrat tillgången till tv-leaks.

Uppdrag gransknings reporter Joachim Dyfvermark säger till SVT att han inte köper bankens förklaring till varför sajten blockerats.

”Min uppfattning är att Swedbanks ledning försöker tysta personalen med svepande hänvisningar till sekretess. Något vi känner igen från våra försök att få ledningen att svara på våra frågor om deras agerande”, säger han till den egna kanalen.

Swedbanks kommunikationschef Gabriel Francke Rodau säger till SVT att det inte finns en korrelation mellan blockeringen av sajten och Uppdrag granskning. Han vill dock inte uppge när sajten blockerades.

Lucas De Vivo

Reporter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.