Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

SVT Väst ”lånade ut” reporter – fick 400 tips

Publicerad: 6 maj 2019, 10:45

Trion som jobbat med ”låna en reporter” f.v. Rebecca Nyström, Anton Svendsen och Anna Wikman. Foto: SVT.

Ett nytt grepp, där en reporter "lånades ut" till tittarna som en pedagogisk poäng, fick SVT Västs redaktion att överösas med tips. "Det är helt enormt", säger redaktionens redaktör Anton Svendsen.


Ikväll kommer de som tittar på  SVT Västs nyhetssändning få se ett reportage om medicinsk cannabis av reportern Rebecca Nyström. Men det är inte vilket reportage som helst. Det har tillkommit genom ett nytt upplägg där redaktionen utlovat att en tittare som kommer med ett bra tips ska få ”låna” en reporter i en vecka som gör det reportage om ett ämne de vill se granskat.

– Vi ville testa ett nytt sätt att få in bra tips och samtidigt visa för våra tittare att vi vill göra journalistik som är relevant för dem, säger Anton Svendsen, redaktör på SVT Väst.

Det började med att SVT Väst via ett videoklipp meddelat sina tittare och sajtbesökare att de nu lånar ut en reporter i en vecka: ”Finns det något som gör dig upprörd? Eller finns det kanske något som du tycker att fler borde känna till? Nu har du chansen att lyfta fram just din idé när SVT Nyheter Väst lånar ut en reporter” skrev de för lite mer än två veckor sedan.

Förra veckan presenterade man viket tips som valts ut. Därefter har tittarna via SVT Västs sajt kunnat följa arbetet med reportaget via ett liveflöde, där man kunnat komma med inspel och förslag och där klipp från intervjuer har lagts upp.

Anton Svendsen är överraskad över satsningens genomslag.

– Efter en normal tipstrailer som går i tv-sändningarna och på webben kanske det trillar in en fyra-fem tips, kanske ett tiotal om vi efterfrågar tips om en specifik fråga. I den här satsningen fick Rebecca drygt 400 mejl med tips. Det är helt enormt. Till det kommer också över 1.300 kommentarer på sociala medier, säger han.

Av de 400 tipsen var det ett 40-tal, utöver det som blev huvudreportaget, som redaktionen skulle kunna gå vidare med, säger  Anton Svendsen. Dessa finns på en lista över saker att kolla närmare på framöver. Många av tipsen var dock av allt för svepande karaktär och därför gick det inte att gå vidare med just dem, säger Anton Svendsen. Alla som har mejlat kommer att få ett svar med en motivering om varför deras tips inte höll för en publicering, men på grund av det digra flödet av tips har det tagit längre tid än planerat.

Upplägget med att låna ut en reporter har haft flera poänger säger Anton Svendsen.

– Det ena är att visa upp hur vi gör reportagen. Det finns många som har tankar om hur vi gör reportage som inte alltid stämmer. Det finns till exempel de som tror att vi har en egen agenda som vi vill driva. Vi får ofta frågor om hur vi väljer vinklar på reportage och dylikt, säger han och fortsätter:

– Det andra är att visa folk som bor i västsverige att vi vill göra reportage som handlar om och som är riktade till dem.

Varför fick ni sånt stort genomslag den här gången?

– Jag kan ju bara gissa, men jag tänker att det är för att det finns en tydlig pay-off för publiken. Om vi väljer erat tips så kommer det en reporter hem till er, pratar med er och gör reportage om det ni tycker är viktigt. Man kan se det hända.

Han säger att det kan vara nödvändigt att förklara även sådant som man själv tror är en självklarhet.

– Jag trodde att det var en självklarhet hur vi jobbar med ett tips. Men det kanske inte har varit så tydligt: Vad innebär det att skicka ett tips till en redaktion? Är det bara ett svart hål där det försvinner? Nu blir det tydligare vad som händer med tipset och att det kommer bli ett reportage.

Han framhåller också den tydliga tidsramen som något som kan ha fått flera att vilja skicka in ett tips.

– Vi utlovade att nästa vecka kommer vi och vi jobbar en vecka med reportaget. Det var inte allmänt att vi någon gång i framtiden kommer jobba med det här – utan det är nu som det gäller och det är nu vi behöver tipset, säger Anton Svendsen.

I begreppet ”låna en reporter” kan det ju läsas in att ni ska gå läsarnas ärende. Hur har ni resonerat kring det?

– För oss som public service är det jätteviktigt att vi värnar om vår opartiskhet och vårt oberoende. Men vi har tänkt att det också är en poäng att visa att vi inte gör vad som helst okritiskt och visa att vi inte tar vilket tips som helst och går tipsaren ärende. I liveflödet har vi fått tala om att vi måste söka upp någon som kan kommentera uppgifterna vi fått in och att vi kommer söka en kritisk röst för att få in andra perspektiv, säger Anton Svendsen och fortsätter:

– Några av de som har hört av sig har trott att vi okritiskt ska rapportera deras syn på saker och ting. Men då svarar vi varför vi inte går vidare med det tipset.

Totalt har tre personer jobbat med reportaget under fyra arbetsdagar. Utöver han själv och reportern har det varit en reporter, Anna Wikman, som jobba med liveflödet. Det är lite mer än vad som brukar läggas på ett reportaget, säger Anton Svendsen.

– Det har krävts att det har varit någon som jobbat online hela veckan. Det har gjort att det krävts lite mer personal. Vi har inte bara varit ute efter slutprodukten utan har velat tala om vad vi gör under tiden, vilket tar tid. Därför har det tagit någon dag längre än vad en vanligt reportage gör, säger han.

Nu ska satsningen utvärderas. Anton Svendsen hoppas att de redan i vår ska kunna gå vidare med något av de andra tipsen som de fått in. Upplägget kommer också att spridas till andra lokalredaktioner inom SVT.

– Det har funnits en nyfikenhet kring det här så vi kommer ha en genomgång med våra kollegor på andra SVT-redaktioner. Jag skulle inte bli förvånad om det här dyker upp på någon annan redaktion framöver.

Lucas De Vivo

Reporter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.