Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

SVT tillsätter en Barentskorre

Publicerad: 9 December 2016, 08:55

Kirsi Vanttaja. Mats Carlsson-Lénart.

Kirsi Vanttaja, i dag redaktör på SVT Norrbotten, ska från och med februari bevaka ett område som är större än hela Sverige till ytan: ”Den här delen av världen syns inte så mycket i media”.


SVT Nyheter Norrbotten har en resurs för att bevaka Barentsområdet, men rapporteringen har haft sina brister, säger Kirsi Vanttaja:

– Vi har förvaltat det lite dåligt hittills och inte ansträngt oss för att resa så mycket. Men nu har vi en ganska ny chef som fick upp ögonen för det här och ville använda en tjänst för att bevaka Barentsområdet.

Satsningen är ett samarbete mellan SVT Nyheter Norrbotten och utrikes på riksnyheterna. Och Kirsi Vantajja var inte sen med att anmäla sitt intresse:

– Det känns som ett jättespännande uppdrag. Jag bor och har mitt hjärta i de arktiska områdena, säger Kirsi Vantajja, som själv växte upp i Kuusamo, en stad vid ryska gränsen i nordöstra Finland.

Kirsi Vantajja kommer även fortsättningsvis att vara stationerad i Luleå. Men från och med februari går hon på sitt nya uppdrag. Det blir en utmaning att bevaka ett så stort område, säger hon. Barentsområdet omger Norrbottens län i öster, norr och väster och till ytan är det 1,75 miljoner kilometer stort, eftersom nästan hela nordöstra Ryssland räknas dit. Att täcka området fullständigt är omöjligt, säger hon, men tillsammans med redaktionen och arbetsledarna är ambitionen att försöka identifiera några av de viktigaste frågorna:

– Jag kommer till exempel inte ha möjlighet att åka till nordösta Ryssland om det inte händer något väldigt speciellt. Men de viktigaste händelserna och företeelserna ska vi bevaka på allvar. Och inte blunda, utan fästa blickarna på de ämnen som är relevanta.

Kirsi Vantajja ser bland annat framför sig hur hon skulle kunna göra en klimatserie:

– Barentsområdet är väldigt intressant med tanke på klimatet och klimatförändringarna. Där finns skog, vatten, mineraler, gas och olja. Sedan är det massor med orörd natur och mycket turism och fiske. Men den här delen av världen syns inte så mycket i media. Det tycker vi är synd.

Men hon vill också berätta om ”vanliga människors” liv. Och om hur de lever i de arktiska områdena.

Vad ser du för andra utmaningar med det här uppdraget?

– De långa resorna. Jag kommer till exempel att åka till Kolahalvön. Och då är frågan; ska jag ta flyget via Moskva eller göra den 90 mil långa bilresan från Luleå?

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.