Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag11.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

SVT svarar om Min sanning

Publicerad: 22 Augusti 2013, 06:16

Mette Friberg, ansvarig utgivare, och Lena Laurén, projektledare för Min sanning, svarar på kritiken.


Ämnen i artikeln:

SVT

Övervägde redaktionen problemen med att inte låta ”Anna” komma till tals när man bjöd in ex-ministern Sven Otto Littorin att bli säsongens första gäst?

”Vi betraktade inte det som ett problem eftersom Aftonbladet redan publicerat Annas uppgifter. Vi baserade våra frågor bland annat på de uppgifter som framkommit i Aftonbladet. Vår programledare Niklas Ekdal var också noggrann med att betona i programmet att Anna fortfarande står fast vid att Littorin köpt sex av henne.”

Har SVT någon kommentar till hennes debattartikel?

”Vi beklagar de känslor det måste röra upp hos Anna när hon ser Sven Otto Littorin förneka det påstådda sexköpet. Samtidigt är det svårt att se vad som skulle få Littorin att ändra sin historia. Han har hela tiden förnekat att han köpt sex. Den linjen stod han fast vid också i vårt program.”

Anna själv kräver inte att få komma till tals i SVT, men är besviken över att inte ha blivit kontaktad. Vad har ni gjort för research inför avsnittet? Varför kontaktade inte redaktionen Anna?

”Anna är Aftonbladets hemliga källa och av respekt för det valde redaktionen att inte kontakta henne. Vi har gjort omfattande research, läst, faktakontrollerat uppgifter och samtalat med ett stort antal källor, däribland Aftonbladet. När det gäller kontakt med ”Anna” bestämde redaktionen sig för att inte efterforska Aftonbladets källa. ”Anna” hade valt att lämna sina uppgifter just till Aftonbladet, mot löfte om total anonymitet. Hon hade inte på annat sätt sökt offentligheten eller debatten. Vi valde att respektera meddelarskyddet.

Till vår förvåning erbjuder Aftonbladet nu, efter att programmet är sänt, att förmedla kontakt med Anna. Ett erbjudande som aldrig har nämnts under researchsamtal. Vi har nu, efter ”Annas” önskemål, sökt kontakt men tyvärr har hon inte hört av sig. Vi kommer att svara henne i Aftonbladet.”

Kan SVT se något problem i att ge Littorins version sådan tyngd som ett entimmes-intervjuprogram i public service skänker?

”För Min Sanning hade Littorin varit en självklar gäst även om omständigheterna kring hans avgång varit mindre spektakulära. Som partisekreterare hade han en nyckelroll i moderaterna under ett kritiskt skede av partiets historia. Han fanns i den innersta kretsen hos såväl de nya moderaterna som alliansen.”

”I alliansregeringen innehade han en av de tyngsta ministerposterna. Att han avgick under spektakulära former ökade givetvis intresset. Hos oss, såväl som i övriga journalistsverige. En del av programtiden ägnas därför åt hans avgång och det påstådda sexköpet där Littorins version möts av kritiska motfrågor Min Sanning är ett intervjuprogram, inte ett debattprogram. Däremot välkomnar vi att programmet ger nytt bränsle åt en viktig debatt.”

Läs Aftonbladets svar här.

Rösten som SVT ignorerade

Ämnen i artikeln:

SVT

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.