söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

SVT ska inte ha någon ledarsida

I går meddelade SVT att de tänker flytta fram positionerna inom opinionsbildning genom att knyta till sig regelbundna debattörer som "står för sina åsikter" och ”gillar att röra om i grytan”. Det låter kanske spännande, men i stället borde SVT ta ett steg bakåt. Det menar Susanne Nyström.

Publicerad: 31 januari 2017, 08:25

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Susanne Nyström


Ämnen i artikeln:

SVTPublic serviceMarcus Birro

Sverige har redan ett oräkneligt antal forum för den som vill debattera på nätet. Så gott som samtliga dagstidningar håller sina läsare med insändar- och debattsidor, ledarskribenter och krönikörer. Privatpersoner och mediebolag producerar opinionsbildande bloggar, poddar och tv-sändningar. SKL:s tidning Dagens samhälle driver en sajt med dagliga uppdateringar av krönikor och debattartiklar. På Twitter spottar debattörer, journalister och politiker ur sig flera kommentarer om dagen.

Det är inte genom att försöka skapa sig en position i debattsfären som SVT ger kunderna mest valuta för licenspengarna.

I stället ligger Public service existensberättigande i att satsa på områden som annars hamnar i medieskugga och där SVT, SR och UR är solklara ettor. Som dagliga nyhetssändningar, granskande dokumentärer, fördjupande samhällsprogram och tv på minoritetsspråk.

Men för att ha råd med kvalitet krävs prioriteringar, vilket förutsätter att SVT skalar bort sådant som marknaden klarar på egen hand, och som tittarna och läsarna får på annat sätt.

Hit hör definitivt opinionsmaterial. Särskilt eftersom SVT framför allt har rekryterat opinionsbildare som redan har stort medialt utrymme: Rebecca Weidmo Uvell, Daniel Suhonen, Marcus Birro och Araia Ghirmai Sebhatu. Samma sak med debattartiklarna på SVT Opinion, som lika gärna hade kunnat publiceras på i princip vilken debatt- eller insändarsida som helst.

Därför är det slöseri att SVT lägger pengar på debatt och opinionsbildning, samtidigt som Sverige skriker efter vetenskap och fördjupning, granskande och opartisk journalistik, och utbyggd lokalbevakning.

Inför det senaste riksdagsvalet visade radioprogrammet Medierna och tidningen Dagens Samhälle att bara sex av tio kommuner får besök av journalister minst en gång i veckan. Det betyder att fyra av tio inte får det, vilket leder till att kommuninvånare exempelvis inte alltid informeras om skattehöjningar och andra politiska beslut, något som i sin tur är förödande för den lokala demokratin.

Det är här SVT:s budget och medarbetarnas kompetens verkligen kan göra skillnad. Inte genom att driva en i mängden av alla opinionssajter.

Susanne Nyström, ledarskribent på Eskilstuna-Kuriren, Strengnäs Tidning och Katrineholms-Kuriren

mvredaktion

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev