Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

SVT satte in specialprogram efter kritiken mot Toppmötet

Publicerad: 10 januari 2017, 09:28

Foto: SVT

Skarp kritik har riktats mot Fredrik Reinfeldts intervjuprogram Toppmötet. I går sände SVT ett extrainsatt program i vilket den före detta statsministerns möten med världspolitikerna diskuterades.


Ämnen i artikeln:

GranskningsnämndenFredrik Reinfeldt

I programserien Toppmötet som sändes i fyra delar på SVT mötte Fredrik Reinfeldt världspolitikerna Condoleezza Rice, Anders Fogh Rasmussen, Jens Stoltenberg och Tony Blair. Men programmet har fått mycket kritik. Bland annat från SVT:s Anna Hedenmo. I ett Facebook-inlägg skrev hon att ”Det är ofattbart att Fredrik Reinfeldt missar de uppenbara kritiska frågorna om Irakkriget och IS framväxt. Vill han inte? Törs han inte? Och varför krävde inte SVT ett kritiskt förhållningssätt när Irakkrigets tillskyndare och arkitekter skulle intervjuas?”.

Tolv anmälningar som gäller programmet har också inkommit till Granskningsnämnden. Nio av dem gäller avsnittet med USA:s före detta utrikesminister Condoleezza Rice.

Helena Olsson, programbeställare av Toppmötet, säger till Expressen att hon inte överraskades av kritiken utan förstår den:

”Kritiken är rimlig och inte konstig. Den var också väntad. Jag förstår de som tänker att detta blir partiskt program. Jag reagerade själv mot det när idén kom till mig, men vi bestämde oss för att detta kan bli ett intressant samtal. Premissen är att Reinfeldt är en före detta statsminister. Han är inte där på något journalistiskt uppdrag från SVT. Toppmötet skulle bli en ny typ av politiskt samtal. Att kritiskt granska toppolitiker tar SVT och många andra medier ansvar för hela tiden. Detta är fyra timmar tv som är ett komplement till vårt stora utbud av program.”

I går kväll sände SVT ett specialprogram i vilket Reinfeldts utfrågning diskuterades. Beslutet att följa upp programserien fattades, enligt SVT, innan serien började sändas:

”Vi fick i uppdrag att följa upp serien. Vi fick fria händer, och märkte att den stora diskussionen har varit kring Irakkriget. Tre personer som har varit inblandade i det har intervjuats i Toppmötet, och det saknas väldigt många frågor. I programmet kommer vi att ställa frågor som aldrig ställdes i serien”, säger SVT Nyheters programchef Eva Landahl.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev