Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag26.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

SVT sågar utredningen om 8 Sidor

Publicerad: 1 September 2014, 08:59

Nu har alla remissvar om 8 Sidors möjliga framtid inom public service inkommit. Bland andra Journalistförbundet och SVT sågar utredningen.


SVT har tidigare ställt sig positivt till att ta in 8 Sidor i verksamheten. Nu har kulturdepartementet utrett frågan och kommit fram till att en utgivning av 8 Sidor är oförenlig med public service-uppdraget. Utredningen går att läsa här.

Men utredningen är undermålig enligt SVT: ”SVT konstaterar att promemorian huvudsakligen genomförts utan kontakter med berörda intressenter och sakkunniga. SVT har inte deltagit eller varit konsulterat i framtagandet av promemorian.”, skriver företaget i sitt remissvar.

”Sammanfattningsvis anser SVT att Kulturdepartementets promemoria brister i flera olika aspekter. Exempelvis belyser den inte praktiska, legala och resursmässiga konsekvenser av en utveckling där verksamheten skulle bedrivas inom public service. En utredning hade kunnat genomlysa frågan utifrån de möjligheter och begränsningar det skulle kunna innebära att utveckla SVT:s kompetens kring tillgängliga digitala medier och nyhetsinformation till att omfatta även utbud för de som har behov av lättläst information”, skriver SVT också i sitt remissvar.

Journalistförbundet är ännu hårdare i sin kritik av utredningen: ”Kulturdepartementet har gjort en mycket snäv tolkning av riksdagens tillkännagivande om att tidningen 8 SIDOR:s framtid inom ramen för ett public service-uppdrag skulle utredas och kommit till den ganska självklara slutsatsen att utgivning av tidningen inte är förenligt ned nuvarande reglering av public service-verksamheten. Vi konstaterar därför bara att den utredning som riksdagen önskat knappast är genomförd.”

Sista dagen för remissvar var igår. Här finns alla remissvar att läsa.

Riksdagen: 8 sidor kan bli del av public service

SVT kan ta över 8 sidor

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.