Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag22.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

SVT:s team fick ta skydd undan skjutning

Publicerad: 12 November 2015, 06:46

Utsända från SVT fick i går evakueras till följd av en våldsam skottlossning i närheten av deras hotell.


Ämnen i artikeln:

SVT

Under gårdagen hölls en demonstration i Afghanistans huvudstad Kabul om det växande politiska våldet i landet. I ett skede försökte demonstranter ta sig över en mur in till presidentpalatsen vilket fick beväpnade vakter att öppna eld.

Med anledning av att presidentpalatset ligger intill det hotell SVT:s utrikesreporter Claes JB Löfgren och SVT:s fotograf Marco Nilson bor på fick SVT:s team och resten av hotellets gäster och personal evakueras.

I SVT:s interntidning Vipåtv berättar Claes JB Löfgren om händelsen:
”Klockan 15.20 knackade en av våra säkerhetsvakter på min dörr. Vi blev beordrade att ta oss till hotellets skyddsrum i källaren. Hotellet ligger i hjärtat av Kabul och påminner i dag mera om ett fort än ett hotell. Beväpnade vakter bemannar porten med automatvapen och för att komma in på hotellområdet måste alla bilar passera ett antal slussar med bombspeglar, bombhundar och röntgenkontroll. Runt hotellet löper en hög mur.”

Det aktuella hotellet har tidigare varit utsatt för blodiga terrorattacker som krävt flera liv, däribland den norske journalisten Carsten Thomassen och vid ett senare tillfälle den afghanske journalisten Sardar Ahmad och hans fru. Attacker som talibanerna tagit på sig.

”Dagens incident var förstås obehaglig. Det var svårt att inte låta bli att tänka på de kollegor som dödats i Kabul, Sveriges Radios Nils Horner förstås, men också den norske kollegan Carsten Thomassen som sköts ihjäl i det gym jag själv var nere i  i går.” säger Claes JB Löfgren.

Ämnen i artikeln:

SVT

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.