Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

SVT:s satirinslag var inte hetsbrott

Publicerad: 15 oktober 2018, 04:00

I programmet visades bland annat en ”informationsfilm” för kinesiska turister upp. Foto: SVT

Det uppmärksammade inslaget i SVT:s satirprogram Svenska Nyheter som riktade sig till kinesiska turister var inte hets mot folkgrupp. Det slår Justitiekanslern (JK) fast.


Ämnen i artikeln:

SVT

Det var i ett avsnitt av Svenska nyheter tidigare i höst som ett satiriskt inslag handlade om hur kinesiska turister kan undvika kulturella krockar under Sverigebesök. Inslaget väckte starka reaktioner i Kina och ledde till att den kinesiska ambassaden i Stockholm krävde en ursäkt av SVT. Flera anmälningar kom också in till polisen.

Den kinesiska regeringen fick ingen ursäkt av SVT. Däremot bad SVT om ursäkt till ”enskilda individer” som kränkts av inslaget.

Nu slår JK fast att inslaget inte var att betrakta som hets mot folkgrupp eller något annat yttrandefrihetsbrott, varför någon förundersökning inte heller inleds. Det rapporterar Nyhetsbyrån Siren.

”Utrymmet för ironi, satir och andra debattväckande uttryck är mycket vidsträckt och omfattar även sådana yttranden som kan uppfattas som stötande”, skriver JK i beslutet som nyhetsbyrån tagit del av.

Läs också

SVT backar om satirinslag (2018-09-25)

Efter satirinslaget – Kina kräver ursäkt av SVT (2018-09-24)

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SVT

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev