Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

SVT:s lokala nyheter storsatsar på valvaka

Publicerad: 7 september 2018, 10:24

Programledare: Inger Ljung Olsson och Per-Anders Fredriksson. Foto: Janne Danielsson

I år gör Sveriges Television (SVT) två valvakor. Dels den traditionella i SVT1, dels en valvaka i SVT2 med siktet inställt på kommun och landsting.


På söndag bevakar SVT det svenska valresultatet på flera olika sätt. I SVT1 ligger fokus – i vanlig ordning – på regering och riksdag. Medan SVT2 har siktet inställt på kommun, landsting och regioner.

SVT lokala nyheters storsatsning går under namnet Sverige idag – valvakan. Sändningarna börjar 21.40 på söndag för att pågå fram till 01.00. Under kvällen bevakas valen i de 290 kommunerna, i landsting och regioner.

– Vi ska fokusera på de mest brännande frågorna i kommuner och regioner som är särskilt spännande, säger Stina Klüft som är ansvarig för sändningen.

Programmet sänds från Umeå, men Stina Klüft utlovar många direktsända inhopp från liveteam utspridda på över 20 orter från norr till söder. Programledare är Per-Anders Fredriksson och Inger Ljung Olsson. Utöver dem finns tre statsvetare på plats i studion för att ge sina analyser.

Utmaningen blir att göra innehållet intressant för er bredare publik, enligt Stina Klüft.

– Vi har försökt hitta olika tematiseringar för att få personer i Eskilstuna att bry sig om hur man röstar i Göteborg till exempel. För det är klart att man kan vara väldigt intresserad av sin egen valkrets, men här vidgar vi perspektivet lite.

Många medarbetare är engagerade i satsningen, berättar hon.

– Vi är jättemånga – hela kontrollrummet är fullt. Det kommer att bli svårt att andas på söndag!

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.