Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

SVT:s gör temavecka om Europas utveckling

Publicerad: 14 april 2016, 09:53

Under hashtagen #delateuropa vill SVT kraftsamla kring viktiga frågor om vad Europa är och kommer att vara.

Ämnen i artikeln:

SVT

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Hur påverkar humanitära katastrofer, terrorattacker, politisk splittring och hotet mot yttrandefriheten Europa? Det är frågor som SVT vill lyfta i en satsning som drar igång med söndagens avsnitt av Agenda och som sedan fortsätter med flera program. Genom hashtagen #delateuropa bjuds också tittarna in att delta.

Det senaste året har SVT Nyheter rapporterat oerhört mycket om dramatiska händelser på kontinenten. Vi har sett en flyktingsituation som håller på att utvecklas till en humanitär katastrof. Vi har berättat om flyktingavtal inom EU som inte genomförts. Det har varit återkommande terrordåd som har slagit brutalt mot människor i europeiska städer. Vi har rapporterat om länder där regeringarna vill ta kontroll över det fria ordet, säger Eva Landahl, samhällschef och koordinator för SVT:s europasatsning, till SVT:s interntidning Vipåtv och fortsätter:

Och snart ska Storbritannien folkomrösta om EU-medlemskapet. Vad är det egentligen som händer i Europa? Håller EU-samarbetet på att spricka? Vad hände med hela europatanken? Ser vi ett delat Europa växa fram?

Både Lilla Aktuellt och Go´kväll kommer under veckan att präglas av Europasatsningen och på torsdagen sänder SVT Nyheter ett specialprogram där EU-kommissionären Cecilia Malmström och författaren och journalisten Anne Applebaum finns med för att ge sin syn på europasamarbetet.

Satsningen görs för att SVT vill kraftsamla kring viktiga frågor som har svårt att väcka engagemang:

Det finns EU-forskare som menar att en EU-parlamentariker har mer inflytande över Sverige än vad en riksdagsledamot har, men det är jag inte säkert på att folk i allmänhet upplever. USA har med sina tydliga politiska huvudpersoner nästan lättare att engagera, säger programbeställare Helena Olsson.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev