Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

SVT:s Djävulsdansen prisas

Publicerad: 13 oktober 2017, 09:55

Sanna Lundell och Ann Söderlund programleder Djävulsdansen, som handlar om vad det innebär att vara anhörig. Foto: Magnus Liam Karlsson

Dokumentärserien Djävulsdansen som sänts på SVT prisas med Psykiatrifondens stora pris för arbete mot fördomar.


Ämnen i artikeln:

SVT

Djävulsdansen har sänts i två säsonger. Den första handlade om medberoende och den andra, som serien nu prisas för, om hur det är att vara anhörig till någon med psykisk ohälsa.

I samband med premiären sade den ena programledaren Sanna Lundell:

”Med allt jag sett och lärt mej om att vara anhörig så måste jag säga att det här är det viktigaste jag någonsin har gjort.”

Psykiatrifondens stora pris, Fördomspriset, delas ut till en en person eller verksamhet som ”på ett betydande eller nyskapande sätt motverkat eller motverkar fördomar kring psykisk sjukdom, psykiska funktionsnedsättningar eller psykisk ohälsa i bredare bemärkelse”.

”Jag är otroligt stolt över att stå bakom en serie som förändrat livet för så många människor. Att minska fördomar är ett ständigt pågående arbete och där kan vi i media göra en stor insats”, säger producent Ann-Linn Guillou.

Juryns motiveringen lyder: ”För skapandet av Djävulsdansen som skildrar människor vars närstående lider av psykisk ohälsa. Den skildrar starka livsöden där de medverkande berättar om djupa kriser men också hopp, glädje och kärlek. Många medverkande bidrog med olika livsberättelser på ett sätt som skapade en ökad förståelse för psykisk ohälsa. Den visade vad många anhöriga får gå igenom, ofta i många år, utan att själva ha fått något stöd. För visionen att man ska kunna prata om psykisk ohälsa som vilken annan sjukdom som helst.”

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SVT

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.