Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

SVT publicerar 200 syriska flyktingars berättelser

Publicerad: 5 Oktober 2016, 10:58

Foto: SVT

I måndags lanserade SVT sin specialsajt Från Syrien till Sverige - 200 röster om flykten från kriget. På sajten delar 200 personer med sig av sina individuella berättelser om sin flykt och sina drömmar.


Ämnen i artikeln:

SVT

Specialsajten är ett försök att utveckla nyhetsrapporteringen om alla de människor som tvingats lämna sina hem i krigshärjade Syrien för att ta sig till Sverige. Idén föddes under SVT Nyheters inspirationsdag i vintras.

”Vi vill komma bort från att mest rapportera om dessa människor som siffror och i stället fokusera på att varje person som kommer är en människa med en egen historia. Vilket liv levde de innan de flydde och hur man hoppas att livet ska bli i Sverige”, säger datajournalisten Robin Linderborg, som de senaste månaderna arbetat med #syrien200, till SVT:s interntidning Vipåtv.

Arbetet med specialsajten har letts av SVT Nyheters Quickshot-team, där både redaktionella medarbetare från nyheterna och utvecklare från SVTi ingår. Utlånade medarbetare från andra delar av SVT:s verksamhet har också förstärkt arbetsgruppen.

Berättelserna på specialsajten har samlats in genom att 400 personer fått svara på 45 frågor. Av de svar man fått in har projektgruppen nu sammanställt 200 syriska flyktingars personliga berättelser. Arbetet har inte varit enkelt, berättar Linnea Heppling, datajournalist som också ingår i SVT Quickshot för Vipåtv:

”Bara att få tag på och få kontakt med flera hundra flyktingar och se till att de fått frågorna, bland annat genom att besöka asylboenden var inte helt lätt. Och att sedan få in svaren var ännu krångligare. Vi har verkligen fått anstränga oss”

En annan utmaning med projektet har varit språket. Såväl frågeformulär som svar har varit på arabiska:

”Så det har varit väldigt mycket översättningsarbete i alla stadier. Och bara två i vår grupp, Lava Selo (själv från Syrien) och Feras Haki kan arabiska”, fortsätter Linnea Heppling.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SVT

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.