Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag06.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

SVT-profil lämnar i protest

Publicerad: 12 Maj 2017, 06:07

Marianne Rundström, samhällsjournalist. Fotograf: Sara Mac Key

Marianne Rundström, mångårig programledare på SVT, slutar eftersom hon anser att den kunskap och erfarenhet som finns i bolaget inte värdesätts.


Ämnen i artikeln:

SVT

I över fyra decennier har Marianne Rundström arbetat som samhällsjournalist. Drygt hälften av tiden har hon tillbringat på SVT. Där har hon bland annat programlett partiledarutfrågningar och valvakor samt arbetat på Agenda. Vid mitten av 90-talet kom hon till Gomorron Sverige.

Men när SVT i höst ersätter Gomorron Sverige med ett nytt morgonprogram blir det utan Marianne Rundström. I går, torsdag efter sändning, lämnade hon nämligen in sin avskedsansökan. Beslutet grundar sig i ett missnöje över att SVT inte värderar den kunskap och erfarenhet som finns i tv-huset, berättar hon för Expressen.

”Målgruppen för det nya morgonprogrammet är 20-39 år och jag förstår verkligen att programmet behöver förnyas och att jag inte ska vara kvar där. Men jag tycker att det bästa är att man blandar olika åldrar och erfarenheter och då det inte känns som att kunskap och erfarenhet värdesätts på SVT väljer jag att säga upp mig.”

Ulf Johansson, programchef på riksnyheterna, säger till Expressen att det är tråkigt att Marianne Rundström väljer att lämna. Samtidigt understryker han att han inte delar hennes kritik om att bolaget inte skulle uppskatta äldre medarbetare:

”Jag är medveten om att hon har den uppfattningen, det har hon sagt tidigare, men jag delar inte den uppfattningen. Vi har visat att vi använder oss av äldre medarbetare, även om vi har regeln att man är anställd till 67 – så har vi avtal och kontrakt med äldre medarbetare. Men jag måste ha respekt för att hon har den uppfattningen”, säger Ulf Johansson.

Marianne Rundström har tidigare skrivit boken Passé – De ofrivilliga pensionärerna (Wahlström & Widstrand, 2016) i vilken hon gör upp med gamla föreställningar om åldrandet samt ifrågasätter åldersfixeringen i Sverige.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SVT

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.