Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag20.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

SVT: Opartiskhet och objektivitet är vägen framåt

När SVT får en signal om att förtroendet minskar måste den tas på allvar. Men att smala av eller dela upp public service vore extremt olyckligt, skriver SVT:s strategichef Jimmy Ahlstrand i en replik till Lars Beckman (M).

Publicerad: 29 Mars 2018, 10:03

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Jimmy Ahlstrand, strategichef. Foto: Johan Paulin/SVT


Ämnen i artikeln:

SRSVT

Förtroendebarometern presenterades i förra veckan. För SVT:s del manade resultatet till eftertanke. När vi får en signal om minskande förtroende över tid måste vi ta det på allvar. Vad kan det bero på?

Det är möjligt att en del av det här tappet handlar om att det finns en politisk berättelse som är växande i dag, där man av populistiska skäl vill driva på en polarisering av samhället.

Men vi kan inte avfärda kritiken som att det enbart handlar om den politiska samhällsutvecklingen. Vi behöver vara ödmjuka och utforskande inför sådana här signaler och på allvar försöka förstå vad exakt som kritiseras. En del har tvärsäkra svar, men verkligheten är komplex. Vi kan se när vi analyserar resultaten att ja, det finns en politisk dimension. Men det finns också underliggande samband med andra frågeställningar som bland annat handlar om hur vi speglar hela landet. Att vi verkligen måste belysa de frågor som är viktiga för många människor. Att ge en heltäckande bild med alla relevanta perspektiv utifrån de frågor som engagerar svenskarna och håller dem vakna om nätterna.

Innan man förhastar sig med radikala lösningar är det viktigt att komma ihåg att SVT når ut oerhört brett – ungefär nio av tio svenskar tar del av något från SVT varje vecka. Förtroendet är fortfarande mycket högt och i alla grupper är det fler som har ett högt förtroende för SVT än som har ett lågt. Förtroendet för SVT och SR är också högre i alla grupper än förtroendet för andra medier, alternativa medier inkluderat. Förtroendebarometern, som genomförs under en kort tidsperiod, har alltid visat lägre resultat än bredare undersökningar som når fler.

Precis som Lars Beckman (M) skriver är det inget ovanligt att enskilda misstag som SVT begår får stor spridning i sociala medier. Vi kommer aldrig att kunna vaccinera oss mot den typen av misstag. Det är människor som jobbar på SVT, inte maskiner. Men vi kan arbeta hårdare för att försöka undvika dem och vi kan arbeta med transparensen, att förklara våra metoder och arbetssätt. Vi ska lyssna på kritik, bemöta och förklara. Och vi ska självfallet erkänna när vi har gjort fel och snarast möjligt korrigera.

Lars Beckman skriver om olika alternativa lösningar på förtroendeutmaningen. Att minska public service eller smala av det skulle riskera att vi förlorar ett oerhört viktigt demokratiskt redskap. Att dela upp public service i olika delar och medvetet polarisera dem i en höger- och vänsterdel vore också extremt olyckligt. Vad händer då med det gemensamma samtalet? Mycket få personer i Sverige tycker att det amerikanska medielandskapet, med polariserade medier, är att föredra.

Men han landar i att ”den mest önskvärda (lösningen) är att ledningarna på SVT och SR själva agerar på ett sådant sätt att man försöker återställa förtroendet för de statliga medieföretagen (Lars Beckman vet dock att SVT inte är statligt…) genom att vara opartiska och objektiva i sina sändningar.” Det är den vägen vi måste gå.

Jimmy Ahlstrand

strategichef SVT

mvredaktion

Läs också

Lars Beckman: Om inte SVT bättrar sig krävs politiska lösningar

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

SRSVT

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.