Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag18.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

SVT om TU:s granskning: Påhittade regler

Publicerad: 24 November 2015, 12:13

"Vi följer verkliga regler, inte sådana som inte finns. Vi har inte utvecklat några tjänster som kräver förhandsprövning", skriver SVT:s strategichef Jimmy Ahlstrand.


TU har anlitat konsultföretaget Copenhagen Economics för att i efterhand granska fyra tjänster som SVT inte anmält till förhandsprövning: Nyhetsappen, Edit, Opinion och Recept. Rapporten visar att alla fyra tjänsterna borde ha anmälts till förhandsprövning och att SVT Nyhetsappen och Edit skulle ha stoppats medan SVT Opinion och SVT Recept skulle ha fått grönt ljus.

SVT:s strategichef Jimmy Ahlstrand håller inte med: ”Public service är viktigt och når ut till många och därför är det både naturligt och bra att vår verksamhet debatteras. Copenhagens Economics har dock prövat SVTs tjänster mot ett regelverk som de har hittat på. Vi följer verkliga regler, inte sådana som inte finns. Vi har inte utvecklat några tjänster som kräver förhandsprövning. Det granskas årligen av Granskningsnämnden och de har hittills aldrig lämnat någon kritik mot oss utifrån det hänseendet”, skriver han till Medievärlden.

”Man måste komma ihåg att priset man betalar om man skärper förhandsprövningen är att våra möjligheter att utföra vårt samhällsuppdrag begränsas och attt publiken får mindre valuta för pengarna. Publikens nytta och samhällsnyttan av våra tjänster är inte något som de här konsulterna tar hänsyn till.”

I september släppte Myndigheten för radio och tv en rapport om systemet med förhandsprövning av nya tjänster och hur public service-bolagens verksamheter påverkar mediemarknaden.

”Vad gäller marknadspåverkan genomfördes den största oberoende utredningen någonsin för bara ett par månader sedan. I den konstateras att våra tjänster både på gamla och nya plattformar i grunden har en positiv marknadspåverkan.”, skriver Jimmy Ahlstrand.

”Nyhetsappen och Edit skulle ha stoppats”

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.